Image default

Kiderítettük! Ez az igazság az Illatos úti altatásokról

Az elmúlt napokban egy nyilvánosságra hozott dokumentumot követően számos ellentétes információ látott napvilágot a FÖRI gondozásában lévő állatokkal kapcsolatban. Tisztáztuk a kérdést!

A magyarallatvedelem.hu felvette a kapcsolatot a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság  Állatvédelmi Őrszolgálatával annak érdekében, hogy tisztázza az elmúlt napokban napvilágot látott híreket, miszerint helyhiány miatt altatások zajlanak az intézményben.

Altatnak vagy nem altatnak helyhiány miatt?

A sajtóosztály tájékoztatása szerint 2020 folyamán eddig 18 macska, és 12 kutya túlaltatására került sor a telepi állatállományból, az altatások mindegyike alapos állatorvosi indok alapján történt. Férőhely hiány miatt altatás tehát elmondásuk szerint nem történt. Ezt az információt a civil állatvédelmi kerekasztalon dr. Kozma Tamás vezető állatorvos is megerősítette, amikor kijelentette: amíg az Illatos úti telepen dolgozik, nem lesz helyhiány miatti altatás.

Fotó: MTI

Mint ismert, az ellentmondásos információk azt követően kaptak szárnyra, hogy nyilvánosságra került egy belső dokumentum, amelyben javaslatként megfogalmazták, hogy “A befogadott és 15 napot meghaladóan ott tartott állatokra vonatkozó jogszabályok betartására intézkedni” kell.

Miről is szólt az ominózus javaslat?

A FÖRI a magyarallatvedelem.hu-nak rámutatott: a jogszabály értelmében  a települési – a főváros belterületén a fővárosi – önkormányzat kötelező feladata a település belterületén a kóbor állatok befogása. Az így befogott kóbor állat – amennyiben a befogástól számított 15 napon belül a kóbor állat tulajdonosa nem válik ismertté – az állam tulajdonába kerül. Az állatvédelmi hatóság gondoskodik az állat tulajdonjogának átruházásáról, ha ezt jogszabály kizárja vagy az eredménytelen, az állat végleges elhelyezéséről. Az elhelyezés eredménytelensége esetén – a külön jogszabályban meghatározott időtartam elteltével – az állat életét megengedett módon ki lehet oltani.

Az állatvédelmi őrszolgálat tájékoztatása szerint a belső ellenőrzés során nem volt fellelhető olyan hiteles dokumentum, amely a befogott kóbor ebek tulajdonjogi helyzetének rendezésére irányult volna. „A jogszabályhelyben rögzített 15 nap – mint látható – arra vonatkozik, hogy a befogott kóbor ebek ezen határnapot követően automatikusan az állam tulajdonába kerülnek és az állatvédelmi hatóságnak kell(ene) gondoskodnia a tulajdonjog átruházásról” – húzták alá.

Hozzáteszik: a javaslat azért került rögzítésre, mert a befogott kóbor ebek tulajdonjogának átruházására vonatkozó dokumentumok iktatatlanság, rendezetlenség miatt nyomonkövethetetlenek voltak. Úgy fogalmaznak:

„iktatás nélküli „kockás” füzetben és „sajt cetlin” voltak rögzítve az állatok érkezése-távozása.”

Vannak még szabad kapacitások

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy az Illatos úti telephelynek jelenleg mekkora a befogadóképesége és hány állat van jelenleg a gondozásukban. A tájékoztatás szerint a telepen 99 olyan kennel van, amelyek felnőtt kutyák normál tartására használhatók, ezek közül, kialakításánál fogva további 15 lefelezhető.  Ezen kívül van 5 szabadtéri kifutó, amelyekben egynél több kutya is tartható, ha jól vannak összetársítva, valamint van több elkülönítő kennel is az új érkező ebeknek. Mindezeken túlmenően több kennelünk van a gyengélkedőben a műtét előtt és műtét utáni, illetve esetleges megfigyelés alatt lévő állatok számára, továbbá vannak külön kiskutyás kenneljeik is.

„Az Illatos úton jelenleg van 97 felnőtt kutyánk, 8 kölyökkutyánk, és 18 macskánk” – mutatnak rá. Hozzáfűzik ugyanakkor, hogy a FÖRI 2020. április elején intézkedéseket kezdeményezett arra az esetre, ha az Illatos úti telephelyen több állatot nem tudnának elhelyezni. Erre figyelemmel az országos rendőr-főkapitány felajánlotta együttműködését, külön  megállapodás keretében, melyet eddig a szabad kapacitások miatt még nem kellett igénybe venniük. Ennek ellenére azonban várják minden állatbarát és állatmentéssel foglalkozó alapítvány felajánlását, hogy az Illatos úti telepről – helyhiány esetén – hány állatot tud befogadni ideiglenesen.

Fotók: MTI, ebtelep.hu

magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Belehalt egy kutya a kontár ivartalanításba

magyarallatvedo

Kizsigerelt tetemet találtak a nagykanizsai Principális-csatornában

magyarallatvedo

Felgyógyult, így szabadon engedték a korábban megsérült uhut

Marci