Telelésben megzavart denevéreket mentett a fővárosi állatkert

A közelmúltban bő egy tucat rőt korai denevér került be Nyíregyházáról a fővárosi állatkert vadállatmentő központjába. A telelésben megzavart, és le is gyengült állatokat az állatkert munkatársai felerősítették, és azóta már vissza is kerültek természetes élőhelyükre.

A Fővárosi Állat és Növénykert meglátása szerint a korszerű állatkertek egyik fontos küldetése a természetvédelem. Nincs ez másképp Budapesten sem, ahol kiterjedt természetvédelmi munkát folytatnak. Csak az elmúlt évben 2368 segítségre szoruló állat kapott második esélyt vadállatmentéssel foglalkozó munkatársaik jóvoltából.

Bár a mentett állatok nagyobbik fele madár, sok mentett emlőssel, köztük denevérekkel is rendszeresen dolguk akad. Ha csak a 2023-as évet nézzük, összesen 403 mentett denevér került be hozzánk 17 különböző fajból.

Denevérből ugyanis sokféle van, világszerte több mint 1400 fajuk ismeretes. Európában nagyjából félszáz denevérfaj honos, ebből Magyarországon 28 fordul elő, és ezzel hazánk „denevér nagyhatalomnak” számít.

Nemrégiben Nyíregyházáról kerültek be a Fővárosi Állat és Növénykertbe mentett denevérek, mégpedig

védett rőt koraidenevérek.

Az állatkert tájékoztatása szerint egy épület szigetelésének bontása során kerültek napvilágra, oda vackolták be magukat, hogy biztonságos (vagy legalábbis elsőre annak látszó) helyen telejenek át.

“Így viszont a bontás miatt szegények veszélybe kerültek, hiszen oltalom nélkül maradtak a téli hidegben”  – magyarázza az állatkert. Hozzáteszik, ezért is kerültek be vadállatmentő központba, ahol felerősítették, feltáplálták őket, hogy a szervezetük elegendő tartalékkal rendelkezzen a tél hátralévő időszakában.

A napokban pedig az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve egy olyan, denevérek által használt, s a helyben dolgozó természetvédelmi szakemberek által rendszeres figyelemmel kísért, monitorozott telelőhelyre kerültek, ahol több más denevér társaságában háborítatlanul vészelhetik át a tél még hátralévő részét.

Magyar Állatvédelem, fotók: állatkert weboldala

KAPCSOLÓDÓ

Pelikán fiókák érkezését várják az állatkertben!

Erik

Egészen különleges denevért mentettek ennek a nemzeti parkunknak a munkatársai

Eszti_mav

Elfogták a napok óta a Bükkben kószáló szervált – VIDEÓVAL

magyarallatvedo