Image default

Gazdájával temethették el a kőkorszaki kutyát – 8400 éves leletre bukkantak

A svédországi Ljungavikenben folytatott kiterjedt régészeti feltárások során furcsa leletet találtak az archeológusok. Egy 8400 éves kőkorszaki sírban egy kutya feküdt a gazdájával.

A temetkezési szertartások sokat elárulnak egy-egy kultúráról. Így van ez Svédországban is, ahol régészek 2015 óta folytatnak ásatásokat egy kőkorszaki településen. A Ljungavikenben folyó munkálatok során immáron 51 kőkorszaki házszerkezetet találtak az archeológusok, mellette pedig számos síremléket is felfedeztek. Az egyik ezek közül különösen érdekes, hiszen az emberi csontváz mellett egyy kutyáét is megtalálták benne, ami ráadásul a körülményekhez képest kifejezetten jó állapotban került elő.

– Az eltemetett kutya valahogy megmutatja, mennyire hasonlóan éltük meg a veszteségeinket több ezer évvel ezelőtt, mint most – mondja Carl Persson projektvezető, hozzátéve a kőkorszakban az embereket gyakran legkedvesebb tárgyaikkal együtt temették el, talán így kerülhetett a hűséges eb is a gazdája mellé.

Ola Magnell csontszakértő becslése szerint  a kutya körülbelül 8400 éves, a kőkorszakból származik, azt azonban, hogy milyen fajta lenne, nem tudja megmondani.

– Ma nincs olyan kutyafajta, amelyhez valóban lehetne hasonlítani, de egy erősebb agárra hajaz – tette hozzá.

magyarallatvedelem.hu