Image default

Gond nélkül kibírják ezek az állatkák az emberre halálos sugárzást is

A medveállatkák a világ legszívósabb állatai, gyakorlatilag mindent túlélnek: laknak extrém magas és extrém alacsony hőmérsékleteken, nem zavarja őket a világűr vákuuma, az oxigénmentes környezet, képesek kiszárítani magukat, évekig a tetszhalál állapotába kerülni, túlélik a sugárzást és még azt is, ha felforralják őket az állatvilág legnagyobb túlélői – talán még a csótányokat is lekörözik.

Egy friss kutatás bebizonyította, hogy van olyan medveállatka-faj, amit még a halálos mennyiségű ultraviola sugárzás sem zavar – sőt, a nemrég felfedezett Paramacrobiotus BLR konkrétan ragyog, ha sugárzás éri, és kéken világít tőle.

Az Indiai Tudományos Intézet kutatói a Biology Letters tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban kifejtik, hogy a kék fény valószínűleg valamilyen biológiai védőmechanizmus lehet, bár egyelőre nem tiszta, hogy pontosan hogyan működik. A vezető elmélet az, hogy az állatkák elnyelik a sugárzást, és ártalmatlan kék fénnyé alakítják.

Az indiai kutatók szerint az extrém sugárzás sem a medveállatkák életminőségére, sem a szaporodási készségeire nem hatott negatívan. Ezért a szakértők egy lépéssel tovább mentek: bevonták a Caenorhabditis elegans talajféreg testfelületét a medveállatkák által termelt pigmentekkel, és így ezek is ellenállóbbak lettek a sugárzással szemben.

(24.hu)