Image default

Szenzációs hír mára: három parlagi sas fióka is nevelkedik az Apaj melletti fészekben!

Szenzációs hír mára: három parlagi sas fióka is nevelkedik az Apaj melletti fészekben! A parlagi sas hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft.

A Duna-Ipoly és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai közösen ellenőriztek egy, a két igazgatóság illetékességi területének határán lévő parlagi sas fészket Apaj környékén – írta a Kiskunsági Nemzeti Park. 

A drónfelvételek tanúsága szerint jelenleg három fióka nevelkedik a márciusban épült fészekben. A fészek különlegessége, hogy egy lakott tanya közvetlen közelében épült, így bizonytalan volt, sikeres lesz-e a költés, tolerálják-e a madarak az emberi közelséget? A fiókák viszont az aggodalom ellenére szépen cseperednek, egyelőre úgy tűnik, sikeresen kiröptetik őket a szülőmadarak – jegyezték meg.

A parlagi sas (Aquila heliaca) kifejezetten az eurázsiai füves puszták madara, elterjedésének nyugati határát a Kárpát-medencében éri el. A magyarországi párok leginkább a középhegységi erdőkben fészkelnek, ugyanakkor egyre növekszik az alföldi erdőfoltokban, fasorokban költők száma is. Idén márciusban pedig meglehetősen szokatlan fészkelőhelyen, a Mártélyi Tájvédelmi Körzet hullámterén figyelt meg az illetékes természetvédelmi őr egy költőpárt.

A parlagi sas egyik legfontosabb táplálékállata az ürge, ennek megfelelően az ürge lakta gyepek, legelők megőrzése kiemelten fontos a faj védelme érdekében. A veszélyeztető tényezők között említendő a mérgezés és az áramütés, ezek visszaszorítása, illetve csökkentése fontos természetvédelmi feladat, a természetközeli élőhelyek és a potenciális zsákmányfajok populációinak megőrzése mellett.

A parlagi sas hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft.

A parlagi sas

A parlagi sas a magyar természetvédelem egyik kiemelten fontos madara. A Kárpát-medencében lévő állomány a faj elterjedésének nyugati határán található.

Mivel világállománya csökken, a Szlovákiával közös hazai állomány pedig növekszik, a fajvédelmi munkában hazánknak kiemelt szerepe van. A természetvédelmi munkáknak köszönhetően

AZ ELMÚLT 30 ÉV ALATT AZ ÁLLOMÁNY MEGTÍZSZEREZŐDÖTT.

Kiemelten fontos a hazai állomány megőrzése az európai populáció szempontjából. Az állománynövekedés mellett megfigyelhető, hogy a párok egyre nagyobb része átköltözik a középhegységekből az eredeti pusztai élőhelyeikre, az alföldi területekre. Az erdei környezetben költő párok esetében az erdészeti munkákat a fészek közelében korlátozni kell. Az ürgés legelők megóvása stratégiai fontosságú a faj védelme érdekében, ugyanis ez a legfőbb tápláléka a parlagi sasnak.

NAGYON SOK SAS PUSZTUL EL ÁRAMÜTÉS KÖVETKEZTÉBEN, EZÉRT A KÖZÉPFESZÜLTSÉGŰ VEZETÉKEKET MADÁRBARÁT MÓDON SZIGETELNI KELL A MADARAKAT LEGVESZÉLYEZTETTEBBEN ÉRINTETT TERÜLETEKEN.

Azoknál a fészkeknél, ahol fennáll a lehetősége annak, hogy kifosztják, a folyamatos őrzés elkerülhetetlen. Az elharapódzott mérgezési hullámok egyre súlyosabb mértékben érintik ezt a fokozottan védett sasfajunkat is, több mint 50 esetben találtak mérgezett sast a szakemberek az elmúlt fél évtized alatt.  Az öreg madarak egész évben a költőhelyükön maradnak. A fiatalok kóborlásba kezdenek, egy részük a Balkánon, Kis-Ázsiában vagy Afrikában telel.

(Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park, Fotó: Kazi Róbert, DINPI, Bártol István)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Egy ragadozó énekesmadár a nagy őrgébics

magyarallatvedo

Ne vegyünk magunkhoz minden elhagyottnak tűnő madárfiókát!

Erik

Hortobágyon ápolják a sérült parlagi sast, a műtétig megerősödésre van szüksége

Marci