Image default

Hatalmas bírság a kutyakereskedőnek és a szaporítónak

A kutyaszaporítók és kölyökkutya-kereskedők összekapcsolt ellenőrzése során vont vizsgálat alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Baranya megyei kutyakereskedőt, valamint a hozzá kölyköket beszállító Tolna megyei szaporítót – írja a NÉBIH honlapján.

Mindkét érintettnél olyan súlyos hiányosságokat tárt fel a hatóság, amelyek együttesen csaknem milliós nagyságrendű bírság kiszabását indokolták.

Az illegális, jogsértő kölyökkutya-kereskedelem elleni hatósági fellépés részeként tartott ellenőrzést a Nébih egy Baranya megyei kutyakereskedőnél. Ő főként magyar szaporítóktól beszerzett kölyköket értékesít külföldre. Az ellenőrzött fél a tevékenységhez szükséges engedélyekkel ugyan rendelkezett, viszont az azokban előírt, nyomonkövethetőséget biztosító nyilvántartást nem vezette.

Az adminisztrációs hiányosságok sorát tovább bővítette, hogy az érintett a kölyökkutyákat egyedi azonosító (mikrochip) és állategészségügyi dokumentáció nélkül, egyszerű adásvételi szerződéssel vásárolta meg. Ezt követően a kisállatokat a szállításig külön erre a célra szolgáló építményben helyezte el. Mikrochippel és dokumentációval való ellátásuk már ebben a gyűjtőtérben történt.

A kereskedőnél feltárt információk alapján a szakemberek még aznap helyszíni ellenőrzést tartottak az egyik beszállító szaporítónál is. Itt szintén súlyos hiányosságokat tapasztaltak. A Tolna megyei szaporítónál a minimális tartási feltételek kielégítőek voltak. De szinte minden más tekintetben hemzsegtek a problémák. A tenyészkutyák többsége nem rendelkezett a kötelező mikrochippel, sem érvényes veszettség elleni védőoltással. A kölykök értékesítése pedig jellemzően egyedi jelölés nélkül, jogszabálysértő módon történt.

A Nébih mindkét esetben hatósági eljárást indított, melynek eredményeként jelentős, összesen csaknem egymillió forint bírság megfizetésére kötelezte a jogsértőket.

A Nébih a jövőben is folytatja a szaporítók és a kutyakereskedők összekapcsolt ellenőrzését az ország teljes területén. A szakemberek a szemlék során – a jogszabályban előírt adminisztrációs kötelezettségek teljesítésén túl – kiemelt figyelmet fordítanak a kölyökkutyák életkorának, egészségi állapotának, tartási körülményeinek megfelelőségére is.

portal.nebih.gov.hu nyomán magyarallatvedelem.hu, fotó: haziallat.hu (illusztráció)

KAPCSOLÓDÓ

Innen tudhatod, hogy szívbeteg a kutyád

Eszti_mav

Drogkereső kutyának túl kedves, de rendőrségi jóléti kutyának kitűnő

Marci

Cuki vizslakölyök lett a fővárosi tűzoltók új kollégája – videó

magyarallatvedo