Image default

Hatalmas, szelíd, de veszélyes ráját fogtak amerikai halászok

https://magyarallatvedelem.hu/wp-content/uploads/2023/12/fradi44.webp

Hatalmas, szelíd, de veszélyes ráját fogtak amerikai halászok. Az állatok farkában mérgező tüske található, ugyanakkor nem kell tőlük tartani, hiszen nem agresszívek, és nem látogatják a sekély, partokhoz közeli vizeket.

Szelíd óriást, egy 1,8 méter hosszú, 1,5 méter széles és 180 kilogrammos ráját fogtak ki Connecticut partjainál – írja a Komo News. Az egyed a Bathytoshia centroura fajhoz tartozik – közölte a 24.hu.

A Connecticuti Hal- és Vadvédelmi Hivatal a Long Island Sound torkolatvidékén végzett felmérést vonóhálóval, a legénység szerdán találta meg a méretes állatot. A faj egyedei szelíd óriások, Észak-Amerikánál New Englandtől Floridáig fordulnak elő, de az az Atlanti-óceánban Dél-Amerika, Európa és Afrika partjainál, illetve a Földközi-tengerben is jelen vannak – írták.

Az állatok farkában mérgező tüske található, ugyanakkor nem kell tőlük tartani, hiszen nem agresszívek, és nem látogatják a sekély, partokhoz közeli vizeket, ahol az emberek általában tartózkodnak.

Bár a most kifogott példány hatalmas, az egyedek ennél nagyobbra, akár 360 kilogrammosra is megnőhetnek.

A hivatal egy felvételt is megosztott a rájáról, ezen az állat a hátán fekszik. A legénység gyorsan elvégezte a szükséges méréseket, és azonnal visszaengedték a vízbe a méretes egyedet.

Érdekesség, hogy a csapat a Rachycentron canadum egy példányát is kifogta, ez egy nagy ragadozóhal, amely akár 1,8 méter hosszúra és 70 kilogrammosra is megnőhet. A faj az Atlanti-óceán számos pontján fellelhető, a klímaváltozás következtében felmelegedő vizek miatt pedig Long Island Soundnál is egyre gyakoribb.

Ritkán strandokon is feltűnnek a ráják

Váratlan meglepetésben volt részük a Florida partjainál strandolóknak, amikor egy hatalmas csapat rája úszott be a fürdőzők közé. A többség nyugodtan, csodálkozva szemlélte a lenyűgöző látványt, míg néhányan azért csak tisztes távolságból figyelték a vonuló rajt.

Az alábbi lenyűgöző videót a floridai Ft. Myers Beach-nél készítették, melyet számos videómegosztóra töltöttek fel korábban. A felvételen tökéletesen látszik a nagy csapat rája, amint szinte csak centiméterekre úsznak el a fürdőzők között, akik között jónéhány gyerekek is volt.

Sokan nyugodtan szemlélték a különleges halakat, míg mások kicsit megijedtek és igyekeztek arrébb menni. Jól látszik a felvételen, hogy aki  nem tért ki az útjukból, azt a csapat kettéválva szépen kikerülte.

A ráják a cápák rokonai

A rájaszerűek vagy ráják (Batoidea) a porcos halak (Chondrichthyes) osztályának egyik öregrendje – olvasható a Wikipedián.

A ráják tulajdonképpen közös őstől erednek a cápákkal, és valószínűleg az ősök még inkább cápaalkatú lények lehettek. A ráják lapos testalkata az élőhelyük következtében alakult ki: a tengerfenéken lakó állatok, így alakjuk ahhoz idomult. A cápákkal való közeli rokonságot már a korai embriológiai vizsgálatok is igazolták, hiszen a cápák és ráják embriója nagyon hasonlít egymásra, mi több, kikelt kis ráják teste még nem annyira lapos, mint a kifejlett egyedeké.

A cápák és ráják fő anatómiai bélyegei megegyeznek, lényeges különbség a testalkatban van. Míg a cápák teste erőteljes, orsó alakú, addig a ráják hát–hasi irányban erősen lapítottak, a farkuk elkeskenyedő vékony, és jól elkülönül a lapos törzstől. A ráják kopoltyúréseinek száma – a cápákhoz hasonlóan – öt, de ezek teljesen a hasi oldalra tolódtak az életmód következtében. A szájnyílás hasonló módon a test alsó részén helyezkedik el, ellenben a szemek ezekkel átellenben, e test felső részén találhatók. Különbség még a két öregrend között a szem szerkezete: a rájaszerűeknek sem pislogóhártyája, sem szabad szemhéja nincsen.

(Forrás: Komo News/24.hu)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Hogy kerül Kelemen Anna a Magyar Állatvédelem címlapjára?

magyarallatvedo

Megkérte a medvét, hogy csukja be az ajtót, és becsukta – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

8 év után talált rá az eltűnt macskájára

magyarallatvedo