Image default

Hatósági állatorvos: le tudom lövetni a lovat…

“Itt minden rendben van, de legvégső esetben le tudom lövetni” – ezt jelentette ki a Dabasi Járás főállatorvosa, miután meglátta azt a csontsovány lovat, melyet a Szurkolók az Állatkínzás Ellen tagjai találtak Dabason az utcán kikötve. De ne fussunk ennyire előre.

A történet még április 9-én kezdődött, amikor Jurácsik Péter, a Szurkolók dabasi vezetője egy névtelen bejelentést kapott, hogy két napja az utcán kóborol egy csontsovány ló, akit azóta ugyan kikötöttek, de sem vizet, sem takarmányt nem biztosítottak neki. A szurkolók a helyszínre kiérve próbáltak chipet olvasni a lóban, de ez nem vezetett eredményre. Értesítették a dabasi önkormányzatot, akik kiküldték az egyik munkatársukat, aki kihívta a rendőrséget is, az ő hozzáállásukat kicsit később részletezzük. Még a rendőrök előtt kiérkezése előtt a megjelent a helyszínen egy 13 éves gyerek, aki közölte, hogy elvinné a lovat. Feltételezések szerint azért a kiskorú gyereket küldték ki, hogy ne induljon állatkínzás miatt eljárás.

A Szurkolók is felajánlották, hogy elszállítják a lovat, hiszen a lóban sem chip nem volt, sem semmi, ami alapján azonosítani lehetne. A rendőrök nem engedték elvinni a lovat, ismerték a ló állítólagos gazdáját, akit elmondásuk szerint fel is szólítottak, hogy istállóban kellene elhelyeznie az állatot. Ekkor egy kisebb vita keletkezett, hiszen a rendőrök fel akarták jelenteni a ló gazdáját, de három kiskorú állította, hogy az övéké a ló. Mivel kiskorúak, így eljárást sem indítottak ellenük. Az, hogy mondjuk a gyámhatóságot értesítették volna a nyilvánvaló trükközés miatt, szintén nem történt meg. Az önkormányzat munkatársa viszont kihívta a hatósági állatorvost, de az csak négy nappal később tudott megjelenni, hogy megnézze a lovat.

Mindent rendben ezzel a lóval…

Négy nap elteltével megjelent a járási főállatorvos, aki megvizsgálta volna a lovat. De a ló nem volt azon a címen, ahová az állítólagos tulajok bekötötték, hat házzal arrébb találtak rá. Egy sufniban…

Az állatorvos egy lyukon benézett a sötét helységbe és megállapította, “hogy kellően zárható az istálló ahol tartják, víz és takarmány a rendelkezésére áll, állapota szerint sovány, de nem senyves.” Véleménye szerint “a tartás jelenlegi módja állatvédelmi hatósági intézkedést nem igényel.”

Arra felvetésre, hogy a Szurkolók elvinnék a lovat egy olyan helyre, ahol gondozást és normális életet kapna, az állatorvos ezt válaszolta: “Ez Magyarország, itt ilyen nem nagyon van.” Mivel az állatorvosi szakvélemény szerint a ló rendben van, így a rendőrség a lovat nem tudta lefoglalni és a Szurkolók sem tudták elvinni.

Fekvőbeteg a ló tulajdonosa

A csatolt állatorvosi feljegyzés szerint a település másik végén találták meg a ló valódi tulajdonosát, aki hónapok óta fekvőbeteg. A lóról azonban nem mondott le, így a hatósági állatorvos próbált menteni és két hetet adott a ló tulajdonosának, hogy transzponderrel és a szükséges oltásokkal ellássa a lovat, valamint kiváltsa számára a lóútlevelet. És hogy miért ilyen sovány ez a ló a főállatorvos szerint? Mert “télen spórolni kell a takarmánnyal, hogy tavaszra is jusson.”

A portálunk által megkérdezett szakértő szerint is ez a ló kórósan sovány, valamint az ún. bakpata betegségben szenved. Patája nagyon meredek elöl és ez kezelésre szorul. Nem kimondottan nagy a baj, amennyiben havonta szakember általi igazítás történik.

A főállatorvos a Szurkolóknak elmondta, hogy tavaly is probléma volt ezzel a lóval, akkor két autót összetört. Most szerinte jó állapotban van, a tavalyi esetnél ennél soványabb volt…

Jurácsik Péter a Szurkolók dabasi vezetője portálunknak azt mondta, hogy kivárják a két hetes határidőt és amennyiben nem lesz változás a ló állapotában, el fogják hozni az állatot.

magyarallatvedelem.hu