A gyorsan növekvő fajták elpusztulnak, mielőtt elérnék a „vágási súlyt” – derül ki egy új kutatásból.
Egy új jelentés szerint több mint egymillió csirke pusztul el hetente az Egyesült Királyságban, mielőtt elérné a vágási súlyt – olvasható a Guardian oldalán.
Az Open Cages állatjóléti jótékonysági szervezet kormányzati adatainak elemzése szerint évente körülbelül 64 millió csirke pusztul el idő előtt az Egyesült Királyságban. Az elhullott madarakat elégethetik vagy felhasználható anyagokká, például fehérjelisztté alakíthatják.
Szerintem a fogyasztók teljesen megundorodnának, ha tudnák, hogy ezekből az intelligens, érzékeny madarakból hetente egymillióan pusztulnak el azért, hogy olcsó csirkék kerüljenek a tányérjukra.
– Chris Packham, műsorvezető és természetvédő
Az a végtelen nyomorúság, amellyel ezek az állatok naponta szembesülnek, szükségtelen, és még a legbuzgóbb húsevőket is felháborítaná, mert nem szolgál mást, mint a nagy szupermarketjeink nyereségének kielégítésére, akik nem hajlandók segíteni rajtuk.
Az állatvédők szerint a halálozási arányok jelentősen csökkenthetőek a jobb állatjólléti előírásokkal. Arra kérik a kiskereskedőket, hogy támogassák a Better Chicken Commitment elnevezésű kezdeményezést, amely a gyorsan növekvő fajták fokozatos megszüntetésére és az állománysűrűség csökkentésére irányul.
A jóléti szakértők szerint a modern csirkét genetikailag úgy tenyésztették ki, hogy olyan gyorsan nőjön, hogy az megterhelheti a szervezetét, növelve a szívmegállás kockázatát.
A kutatások kimutatták, hogy a gyorsan növekvő csirkék, amelyek mindössze 35 nap alatt elérik vágási súlyukat, magasabb lehet az elhullás, sántaság és izombetegség aránya, mint a lassabban növekvő fajták. Az állományok egyik leggyakoribb halálozási oka a szívelégtelenség vagy a hirtelen szívhalál.
A videót csak erős idegzetű olvasóink nézzék meg!