Image default

Hódok nyomaira bukkantak a Hortobágyi-halastavaknál

A hazai állomány nagysága mára megközelítheti akár a 10 ezer egyedet is – írja a berek.hu.

A közelmúltban eurázsiai hód jelenlétére, megtelepedésére utaló nyomokat találtak a Hortobágyi-halastavi bemutatóterület Máta pusztával határos, keleti gátja mentén, de az említett helytől 1600-1800 méter távolságra eső pontokon is, olvasható a nemzeti park weboldalán.

Mivel egy hódcsalád számára 1-5 km hosszú partszakasz is szükséges lehet – mely változik a táplálékellátottságtól -, ezért ezek a nyomok akár egy családhoz is tartozhatnak.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A helyszínhez legközelebbi ismert hódélőhely a Hortobágy-folyónak a településtől északra eső szakaszán található, mely légvonalban 5,5 km-re található. A Máta pusztán át vezető utat a hódok valószínűleg a Halastói-lecsapolón keresztül tették meg[/perfectpullquote]

– olvasható a közleményben.

A természetvédelmi őrszolgálat munkatársai számos új – a környező halastavakon történő – megtelepedésről szereztek tudomást. Gyűjtik a biotikai adatokat, így egyértelműsíthető az utóbbi években tapasztalható állománynövekedés.

Az őshonos eurázsiai hód Magyarország területéről származó utolsó adata Komárom-Esztergom megyéből származik 1854-ből. Ezt követően az 1990-es évektől számos visszatelepítési akció valósult meg. Ezeknek köszönhetően a hazai állomány nagysága mára megközelítheti akár a 10 ezer egyedet is.

Az eurázsiai hód növényevő, leginkább éjszakai életmódú állat, mely hazánkban 1988 óta természetvédelmi oltalom alatt áll, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

A hód jelenléte természetvédelmi szempontból sokszor pozitív irányú természetátalakító tevékenységet eredményez az élőhelyek mozaikossá tételével, vizes élőhelyek kialakításával más fajok számára is ideális élőhelyeket hozhat létre.

HNP, berek.hu nyomán magyarallatvedelem.hu, fotók: Getty Images

KAPCSOLÓDÓ

Óriási károkat okoznak a hódok a kunszentmártoni holtágon

Erik

Ökológusok a lakosság segítségével gyűjtenek adatokat a hódokról

magyarallatvedo

Tűzoltók mentették meg Robint, a csatornába szorult hódot

Viki