Image default

Hogyan készítsük fel kedvencünket a tűzijátékra?

A tűzijátéktól való félelem kezelése kutyáknál

Az augusztus 20-i tűzijáték számos gazdinak és kutyusnak okoz gondot. A zajfóbia meglehetősen gyakori félelem a kutyáknál. Ez a fóbia magában foglalhatja a zivatarokat és a tűzijátékokat. A kutyák általában ijesztőnek találják a hangos, kiszámíthatatlan zajokat és az erős fényjelzéseket. Még egy látszólag magabiztos kutya is megremeghet a tűzijáték ismeretlen hangjaitól. A jó hír az, hogy van néhány dolog, amivel segíthetünk kutyánknak átvészelni az ünnepeket.

Tedd érzéketlenné kutyádat a tűzijáték hangjára!

Szánj egy kis időt augusztus 20. előtt a kutyádra minden nap, és kezdd el neki megtanítani, hogy nyugodt maradjon, amikor meghallja a durrogtatásokat. Ezt deszenzitizációnak nevezzük. Néhány egyszerű lépés segíthet:

  • Keress egy videót vagy felvételt a tűzijátékról!
  • Játszd le a videót vagy a felvételt a lehető legalacsonyabb hangerőn néhányszor a nap folyamán!
  • Párosítsd a tűzijáték hangját a kutyád által kedvelt dolgokkal, például finomságokkal, jutifalatokkal, simogatással vagy amit szeret!
  • Lassan, néhány nap alatt kezdd el növelni a felvétel vagy a videó hangerejét, és továbbra is párosítsd a tűzijáték hangját a kutyád számára jó dolgokkal!
  • Ha a kutyán bármikor a félelem jelei kezdenek mutatkozni, vedd vissza a hangerőt olyan pontra, amihez már hozzászokott!
  • Ismételd meg ezt minden nap többször, amíg a kutyus hozzá nem szokik a hangos durrogtatáshoz!

Tudd, hogy a tűzijátékról készült felvétel még mindig nem ugyanaz, mint az igazi. A felvétel ilyen módon történő lejátszása azonban segíthet csökkenteni a tűzijáték okozta félelmet és szorongást.

Ne hagyd egyedül otthon a kutyát!

Ha kutyusod fél a tűzijátéktól, ne hagyd otthon, egyedül, de ne is vidd el megnézni a durrogtatásokat! A megrémült kutya megpróbálhat elszökni, és menedéket keresni, ha a tűzijáték megnézésére kényszerítik. Számos állatmenhely arról számol be, hogy augusztus 20. körül magas az elveszett, elkóborolt állatok aránya.

Ha lehetséges, tegyél be ilyenkor valami jó zenét és tereld el a figyelmét, hogy elnyomd a közeli tűzijátékok hangját. 

A cicákról se feledkezzünk meg, ők is ugyanúgy megriadhatnak, őket is védett helyre kell vinni ezen az éjszakán.

Készüljünk fel a bajra!

Legyen kéznél az ügyeletes orvos elérhetősége, ha bármi probléma lépne fel (ilyenkor felléphet epilepsziás roham vagy szívroham a hanghatások miatt), illetve ha elkóborol a kutyánk, mielőbb keressük fel a helyi menhelyet vagy a gyepmesteri telepet és a közösségi média is segítségünk lehet a megtalálásában.

KAPCSOLÓDÓ

Nagyon cuki barátság: kutya és a mentett kacsa elválaszthatatlanok lettek – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

A NAV munkatársai mentették meg a 4 hetes kölyökkutyákat

Marci

Egy kijevi erkélyről mentette meg a 6 hónapos kutyát egy nő

Marci