Image default

Túzoklesen a Hortobágyon

Április közepén megtartotta immár hagyományosnak mondható tavaszi túzoklesét a Hortobágyi Nemzeti Park. Fő céljuk a fokozottan védett túzok tavaszi dürgésének megfigyelése volt. Ilyenkor a túzokkakasok látványos viselkedésükkel hívják fel a tyúkok figyelmét magukra.

Kora este már a célterületre értek az igazgatóság munkatársai, ahol hamar meg is lelték az egyik dürgő túzokkakast. Mivel nagyon érzékenyek a zavarásra, így nagyobb távolságból, de nagy nagyítású távcső segítségével tanulmányozták Európa legnagyobb testtömegű, mégis röpülni képes madarát.

A kilátogatók közül sokak először tudtak természetes körülmények között megfigyelni féltett madarunkat, miközben beszélgettünk a faj jellegzetességeiről, szokásairól, természetvédelmi jelentőségéről.

Az idő előrehaladtával egyre több túzok jelent meg, méltóságteljes viselkedésükkel nyűgözve le a kilátogatókat. Megfigyeléseik alatt sordélyok (Emberiza calandra) énekeltek a bokrok csúcsán, kékbegy (Luscinia svecica) trillázott a közeli nádasban, barna rétihéja (Circus aeruginosus) vadászgatott körülöttük, később kuvik (Athene noctua) ült ki egy közeli oszlop tetejére. Összességében 20 túzokot tudtak megfigyelni a tavaszi les alkalmával.

A túzok világszerte veszélyeztetett faj, természetvédelmi értéke 1.000.000 Ft, így kiemelt jelentőségű a hazai állomány élőhelyeinek, fészkelő-és dürgőhelyeinek a védelme.

képek: Koczka András (HNPI)

Hortobágyi Nemzeti ParkMagyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

“Szinte már tapintható a hatósági akarat” – állatvédelmi ellenőrzést tartottak Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Marci

Temetőben sétált a szarvas – kilőtték

magyarallatvedo

Kutyája rántott egy idős embert a HÉV elé

magyarallatvedo