Image default

Hősiesen őrizte fészkét egy költő rétisas-pár a fonyódi berektűzben

A madarak a végletekig kitartottak, majd elrepültek, ám az oltás után egyikük gyorsan visszatért – írja a Sokszínű Vidék.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság felmérése szerint 127 hektárnyi területet érintett a február 27-én keletkezett tűz a Fonyód közeli Nagyberekben, írja a nemzeti park.

A tűzzel érintett terület teljes egészében Natura 2000 terület, megközelítőleg 90%-a ex lege védett láp. A növényzet a tűzben teljesen megsemmisült. A terület talaja azonban eléggé nedves volt, helyenként vízállásos, ezért feltételezhető, hogy a növényzet nem sérült olyan mértékben, hogy regenerálódó képességét elveszítse.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A nagytestű, gyorsan mozgó állatok – vaddisznó, gímszarvas -, valamint a terület madarai el tudtak menekülni a tűz elől. Mivel az elmúlt hét tapasztalatai alapján a kétéltűek szaporodási időszaka megkezdődött, számottevő károkat a terület kétéltű és hüllő állománya szenvedhetett, azonban a kár mértéke nem becsülhető, mert ezek maradványait az intenzív tűz gyakorlatilag elpusztította[/perfectpullquote]

– fogalmazott összegzésében Rozner György tájegységvezető.

A szakember érdekességként említette, hogy a területen található egy aktív rétisas-fészek, amelyet elért a tűz. A tűzoltók beavatkozásának köszönhetően a fészek nem sérült meg. A költőpár a tűz alatt a fészek körül repkedett, reggelre eltűntek, február 28-án a déli órákban viszont az egyik sas már a fészekben ült.

A fészekben volt két tojás. A szakemberek most azért szurkolnak, hogy a költő madarak ideiglenes távolléte a tűz idején nem okozott kárt a tojásokban, azaz nem hűltek ki, és a madarak kikölthetik azokat.

sokszinuvidek.24.hu nyomán magyarallatvedelem.hu, fotó: turistamagazin.hu

KAPCSOLÓDÓ

Már költenek a rétisasok

Marci

Tucatszámra készítenek fészkeket a nemzeti parkunk munkatársai, így várják a gólyák tavaszi hazatérését!

Erik

Szokatlan helyen, egy kastély kertjében rakott fészket idén egy fekete gólyapár

Erik