Image default

Hungarikum és nemzeti kincs az erdélyi kopó, világtalálkozót tartottak a hétvégén

Szombaton a Ropolyi-völgyben erdélyi kopók számára rendeztek világtalálkozót és minősítő versenyt. A tenyészszemlén több mint egy tucat tenyésztő mérettette meg kutyáját. A hungarikumnak számító vadászkutyafajta minősítőjére az ország minden pontjából, de még Erdélyből és Csehországból is érkeztek vendégek.

A Magyarországi Erdélyi Kopó Klub elnöke azt szeretné ha többen ismernék és ki is használnák ennek a vadászkutyának a tulajdonságait, mert csak így menthető meg ez a több száz éves fajta.

“Az erdélyi kopó egy munkakutya. Egy vadász kutyáról beszélünk, annak ellenére, hogy nyilván megtalálja a helyét a családban, de alapvetően a klubnak a feladata hogy azt a fajta ősi tulajdonságsort, ami megtalálható a küllemében, azt megőrizzük és valóban olyan nemzeti kinccsel tudjunk gazdálkodni, ami a jövőben még gazdagabbá tudja tenni az országot” – mondta el az eseményen Pelczéder Tibor, a Magyarországi Erdélyi Kopó Klub elnöke.

A fajta a 17. század óta szerepel a szakirodalomban, amely a királyi, nemesi családok ékköveként, vadászataik elengedhetetlen résztvevőjeként ír róla. A második világháború után Romániában dúvadként kezelték, irtották, emiatt a kihalás szélére sodródott. A kopókat már az 1971-es világkiállításon is bemutatták, pedig akkorra már majdnem teljesen eltűnt ez a fajta. Ma már az erdélyi kopó a 9. ősi magyar vadászkutyafajtának számít, 2017- óta pedig hungarikum és nemzeti kincs.

Somogy 11 helyszínén több mint 40 program várta az érdeklődőket, amelyekre több mint 10 ezren voltak kíváncsiak.

(Forrás: kapos.hu, Fotók: Facebook/Kovács Zoltán)

KAPCSOLÓDÓ

Összekötözte a kutya lábát és kidobta a bozótosba egy tróger

Viki

Lovak egymás hegyén hátán: megbüntette az állatokat veszélyeztető söfőrt a NAV

magyarallatvedo

Sikeres az idei költés: nyolcvan kerecsenfióka kelt szárnyra a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Marci