Image default

Igazi szenzáció: Foltok nélkül született zsiráf a vadonban!

Igazi szenzáció: Foltok nélkül született zsiráf a vadonban! Ő az egyetlen a természetben, rajta kívül is egyetlen folttalan zsiráfról tudunk, aki nemrég született egy amerikai állatkertben!

Egy foltok nélküli angolai zsiráfot rögzítettek, amint anyjával sétálgat a természetben egy namíbiai magánvadrezervátumban – írja a New York Post. Ő a második ilyen különleges állat a világon – jelentette be hétfőn a Zsiráfvédelmi Alapítvány.

„A  felfedezés alig néhány héttel azután történt, hogy egy Tennessee állatkertben megszületett egy Kipekee nevű folt nélküli zsiráf.”

A Mount Etjo Safari Lodge-ban történt észlelésig úgy gondolták, hogy Kipekee a világ egyetlen élő foltok nélküli zsiráfja.

Az alapítvány szerint ezt megelőzően mindössze két folt nélküli angolai zsiráfot jegyeztek fel, mindkettőt japán állatkertekben.

Az alapítvány szerint a nőstény emlősből hiányoznak azok az „egyedileg azonosítható” egyedi minták, amelyek lehetővé teszik a kutatók számára, hogy nyomon követhessék a populációkat.

„A foltok hiányát genetikai mutációk vagy recesszív genotípus okozhatja egy vagy több, a mintázattal kapcsolatos génben, de részletes genetikai elemzés nélkül ezek csak feltételezések” – mondta Julian Fennessy, a vadvilági szervezet társalapítója a közleményben.

Az alapítvány szerint:

„a zsiráfok csendes kihalás előtt állnak”

és remélik, hogy a hír „arra ösztönzi az embereket, hogy kiálljanak a zsiráfokért, és hogy elegendő összegeket gyűjtsenek” a zsiráfok csökkenő populációjának védelmére, amely a csoport szerint jelenleg 117 000 egyedet számlál az egész kontinensen.

Rendkivül népszerű Kipekee, a tennessee-i foltnélküli zsiráf is

Nemrég közöltük a szenzációs hírt, mi szerint foltok nélküli zsiráf született egy amerikai állatkertben. Az állatkert vezetői azt remélik, hogy a különleges állat felhívja a figyelmet a vadon élő példányok aggasztó helyzetére.

Guardian közölte, hogy a foltok nélküli, teljesen barna „apróság” július végén született a tennesseei Brights állatkertben. A Brights Zoo egy hónapja született zsiráfja, a Kipekee nevet kapta és már két méter magasra nőtt.

 

Az állatkert vezetői azt remélik, hogy a különleges állat felhívja a figyelmet a vadon élő páldányok aggasztó helyzetére. A zsiráf populáció nagy veszélyben van. Fokozatosan csökkennek természetes élőhelyeik és jelentős számban ölik őket az orvvadászok is.

A zsiráfok foltjai egyébként olyan egyediek, mint az embereknél az ujjlenyomat, de nemcsak a beazonosításban fontos, hanem a túlélésben is, hiszen az álcázásukat segíti. A zsiráfok lassan, de a kihalás felé haladnak, a vadon élő populáció 40 százaléka pusztult el csak az elmúlt három évtizedben – közölte a megdöbbentő adatokat a Brights Zoo alapítója, Tony Bright a WCYB helyi televíziós hírcsatornának. Nyilatkozatában felhívta a figyelmet arra, hogy reméli, a különleges egyed nemzetközi visszhangja segítséget nyújthat abban, hogy a zsiráfok védelmére irányítsák a figyelmet.

„Ennek a zsiráfbébinek a születése sok szempontból különleges, ám ezek közül a legfontosabb talán mégis az, hogy segít ráirányítani a figyelmet arra a sok-sok nehézségre, amivel a faj vadon élő tagjai kénytelenek nap mint nap szembenézni” – írja Facebook oldalán a Brights Zoo.

(Forrás: New York Post)
Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Elpusztult egy fiatal zsiráf egy amerikai állatkertben, mert a kapuba szorult a nyaka

Erik

Foltok nélküli zsiráf született egy amerikai állatkertben

Erik

Hihetetlenül aranyos albínó puma született egy nicaraguai állatkertben

Erik