Image default

Imádnivaló sivatagi rókák születtek Nyíregyházán

https://magyarallatvedelem.hu/wp-content/uploads/2023/12/fradi44.webp

Imádnivaló sivatagi rókák születtek Nyíregyházán. Az Állatkert Viktória Házában élő állatok már olykor előbújnak a kotorékból így a szerencsésebb látogatók könnyen megpillanthatják őket.

A Nyíregyházi Állatkert örömmel jelentette be honlapján, hogy a sivatagi róka családuk ismét bővült. Mint írják, az olasz állatkertből érkezett apa állat és a lengyel származású nőstény az Európai Törzskönyvi Program keretében él a kaktuszokkal tarkított Viktória Házban 2019 óta és már több ízben született utóduk.

A jelenlegi kölykök kb. 50 grammosan látták meg a napvilágot és 2 hét után nyílt ki a szemük s ezidáig a rejtett kotorékrendszerben tartózkodtak, de most hogy elkezdték a húsból álló takarmány fogyasztását, előmerészkednek a felszínre is. Így a szerencsésebb látogatók könnyen megtekinthetik őket – írták az intézmény dolgozói.

A sivatagi rókák igazi „cukiságbombák”. Annak ellenére hogy a világ legkisebb rókái, a füleik hatalmasak, így úgy néznek ki mintha mesebeli lények lenne.

A sivatagi rókák kiválóan alkalmazkodtak az időjárási körülményekhez

Az apró termetű – mindösszesen 1kg testtömegű – állatok teljes testfelépítése a sivatagi körülményekhez alkalmazkodott. Tömött bundájuk kitűnő hőszigetelő képességgel rendelkezik, így megvédi az éjszaka vadászó állatokat a sivatagban uralkodó éjjeli hidegtől. Ráadásul szőrük világos színezete nem csak kiváló rejtőszínt biztosít, de hatékonyan veri vissza a hőt. Ezáltal nappal véd az esetleges túlmelegedés ellen is. Szőrös mancsaik egyrészt tompítják lépteik zaját, másfelől védik a nappali homok perzselő forróságától őket.

A nagy füleiknek a hőleadásban van szerepe, ezen kívül segítségével képesek meghatározni a homok alatt mozgó zsákmány helyét, mely elsősorban kisebb gerincesekből, és gerinctelenekből áll, ám megeszik a tojást, és a bogyókat is.

Egyes feltételezések szerint Antoine de Saint-Exupéry leghíresebb művében, A kis hercegben szereplő Rókát – a kis herceg legjobb barátját – nem az európai vörös róka, hanem a sivatagi róka ihlette. 1935 végén az író egyik társával kényszerleszállást hajtott végre Egyiptomban, a Szaharában, ahol több ízben látott sivatagi rókákat, de 1928-ban, Nyugat-Szaharából is egy olyan levelet írt húgának, melyben említést tett ezekről az állatokról.

(Forrás: sostozoo.hu, Fotó: Balla Nóra)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

A kihalás szélén álló varik születtek a Nyíregyházi Állatkertben

Erik

Egészen Guatemaláig repült Gerzson, a nyíregyházi törpeviziló, hogy családot alapítson

Erik

Cuki amerikai bölényborjú született a Nyíregyházi Állatkertben

Erik