Image default

Immár nyolcadik éve költ a Fővárosi Munkaügyi Bíróság tetőkertjében a kacsamama!

Immár nyolcadik éve költ a Fővárosi Munkaügyi Bíróság tetőkertjében a kacsamama!

Meghökkentő és aranyos kis történetet osztott meg közösségi oldalán az  Àllat- ès Termèszetvèdelmi Őrszolgálat Újpest. Mint írják, vannak “notórius visszatérőik”, ugyanis egy kacsamama nyolcadik éve tér vissza a Fővárosi Munkaügyi Bíróságra. De nem peres ügye van, hanem a meseszép tetőkertben költ!

Ezután majd várja, hogy a munkatársak hívjanak minket a költöztetés miatt. Idén is így történt és már szabadon úszhat a kis család. – tették hozzá az állatvédők.

Egy iskola udvarán is évek óta költ egy kacsamama!

Nemrégiben lencsevégre kapta az iskolában fészkelő cuki tőkés réce családot az ismert természetfotós! A réce pár immár harmadik éve fészkel a szokatlan helyen! 

Készítettem egy kis képriportot az iskolánkban fészkelő tőkés réce párról – osztotta meg közösségi oldalán Daróczi Csaba természetfotós. A soltvadkerti földrajz-testnevelés szakos tanár szívmelengető képeket osztott meg az aranyos kis tollas családról.

Mint írja egy korábbi bejegyzésében, az iskolájukban immár harmadik éve költ sikeresen egy tőkés réce család (valahol a bokrok alatt).

Kiemeli, hogy a tőkés réce pár március elején jelenik meg az udvaron fészkelő helyet keresve, majd májusban már az udvaron vezetgetik a kicsinyeiket. Daróczi Csaba sem tudja mi motiválhatja őket, hogy egy ilyen helyen fészkeljenek.

Bejegyzésében megemlíti, hogy a képeket természetesen telefonnal és GoPro kamerával készítette, amikor az utjába akadtak a pihe-puha apróságok!

A tőkés réce

Az európamadarai.hu oldal a tőkés récét vagy vadkacsát (Anas platyrhynchos) a madarak osztályának lúdalakúak (Anseriformes) rendjébe és a récefélék (Anatidae) családjába tartozó fajaként jellemzi. A tőkés réce testhossza 50-65 centiméter, szárnyfesztávolsága 81-98 centiméter, testtömege 750-1450 gramm. A tojó mintegy negyedével kisebb méretű és könnyebb tömegű, mint a hím.

A TŐKÉS RÉCE EURÓPÁBAN, ÁZSIA ÉS ÉSZAK-AMERIKA JELENTŐS RÉSZÉN ELTERJEDT, A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN Ő A LEGGYAKORIBB RÉCEFAJ.

Kóborló egyedei sokfelé eljutnak, így Afrikába, Közép- és Dél-Amerikába is. Az ember is segítette elterjedési területe megnövelését, mivel betelepítették az Egyesült Államok keleti részébe, a Bermuda-szigetekre, Ausztrália, Új-Zéland és Új-Kaledónia területére is. Onnan a faj sokfelé eljutott kóborlásai során, így pl. a Csendes-óceán sok szigetén is észlelték már. Betelepítették a Francia déli területek több szigetére, így a Kerguelen-szigetekre, továbbá a Falkland-szigetekre és a Macquarie-szigetre is.

A tőkés réce az ivarérettséget egyéves korában éri el. Fészkelőhelyben nem válogatós, földre rakja növényi részekből és pehelytollakból készített fészkét. Sokszor már március elején elkezdi rakni 9-13 tojásból álló fészekalját, melyen 22-28 napig kotlik. A tojások zöldes színűek.

A tőkés réce tápláléka változatos, főleg magvakat, növényi részeket, gerincteleneket, apró halakat és ebihalakat fogyaszt. Nem tud teljesen a víz alá bukni, ezért a madár hátsó része kiemelkedik a vízből, tótágast áll. Az állomány egy része áttelel, másik része vonuló. Vadászható faj. A legidősebb ismert tőkés réce 29 évet élt.

(Forrás: Àllat- ès Termèszetvèdelmi Őrszolgálat Újpest, Daróczi Csaba)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Állatvédők mentettek szürke gémet Budapesten!

Erik

Csatornából mentettek “kacsagyereket” a Pest Vármegyei Kutató-mentők

magyarallatvedo

Meseszép hegyi récék telelnek Bajánál

Marci