Image default

Irtó cukin bandáznak a veszprémi nandu fiókák

Irtó cukin bandáznak a veszprémi nandu fiókák! A csöppségek nemrég keltek ki csak a tojásból, de máris otthon érzik magukat a Veszprémi Állatkertben.

A veszprémi nandu csapat gyarapodásáról portálunk is beszámolt és rendkívül bájos fotók kíséretében mutattuk be ezeket a különleges madarakat.

A pihés apróságok kikelésük után azonnal elbűvölték az intézmény dolgozóit, és mint írták, ” a nemrég kikelt nandu csibéink a mi szívünket azonnal elrabolták.”
Megjegyezték a dolgozók akkor, hogy érdemes figyelemmel követni továbbra is facebook oldalunkat, ugyanis hamarosan újabb híreket és érdekességeket osztanak meg a csibék mindennapjairól.

Nem is kellett sokat várnunk, hiszen a kifutóban együtt édesen játszó csibékről közölte is közösségi oldalán az Állatkert a legújabb képeket.

„A nandu bölcsinek keresztelt kifutónk töretlen sikerrel működik, a legédesebb fiókák egyre nagyobbra nőnek. Nagyon aranyos látványt nyújtanak az apróságok, ahogy kis csoportokba verődve futkároznak, tényleg, mint a kisgyermekek a bölcsődékben!” – írták a gondozók.

Hasonlít a struccra, de mégsem az

A nanduk első ránézésre struccok, de mégsem azok, csak nagy a hasonlóság. A nanduk ( Rhea americana) Dél-Amerikában Bolívia, Uruguay, Paraguay, Brazília és Argentína nyílt füves térségeinek lakói. Első pillantásra olyan, mintha kis struccok lennének, de alkatuk lényegesen karcsúbb.

Illusztráció- Pixabay

Nyíregyházán fehér nanduk bújtak elő a tojásból

Korábban számoltunk be róla, hogy a tavaly nyári időszakban különleges pillanatoknak lehettek szemtanúi a Nyíregyházi Állatpark vendégei. A nanduk jellegzetes párzási időszaka bárki számára azonnal felismerhető , így a látogatók is észrevehették. A kakasok jellegzetes táncukkal, imponáló magatartásukkal, kiterjesztett szárnyaikkal hívják fel magukra a tojók figyelmét.
A párosodást követően a kakas földbevájt mélyedést készített, melyet növényi anyagokkal bélelt ki. Ebbe a védett fészekbe rakta le a nandu nőstény a tojását, melyet a kakas költött ki 36 nap alatt. A kis fióka miniatűr mása szüleinek és fél éven belül kb. 150 cm magasságú lesz majd.

A vad szürkésbarnás színezet mellett kitenyésztettek fehér tollazatú állatokat is, ilyen színűek a nyíregyházi nanduk is. A dél-amerikai futómadaraknak rendkívül jó a látásuk és a hallásuk. Éberségük miatt gyakran csatlakoznak hozzájuk a természetben szarvas csapatok. Erőteljes lábukon gyorsan tudnak futni, óránként akár 60 kilométeres sebességgel is.

A nandu kakas magassága a 2,5 métert is elérheti (átlagosan mintegy 1,5 méter). A pampákon él kis csapatokban, gyakran szarvasfélékkel együtt. Keresi a bokrok és a magas fű takarását. Tápláléka a többi futómadáréhoz hasonlóan magvakból, rovarokból és fűfélékből áll. Kitartóan fut; menekülés közben időnként a nyúlhoz hasonlóan bukfencezik vagy lelapul. Pihenő testtartása rendkívül jellegzetes: a földre hasal, fejét felemeli, lábait viszont párhuzamosan hátranyújtja.

(Forrás: Veszprémi Állatkert Fotók: Balint Kovacs Photography)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Megérkezett a Veszprémi Állatkertbe Bully, az ázsiai elefánt bika

Erik

Tündéri vikunyák érkeztek a Veszprémi Állatkertbe

Erik

Vakoknak és gyengénlátóknak kedveskedett különleges meglepetéssel a Veszprémi Állatkert

Erik