Image default

Már ismerkedik a világgal a debreceni kis kenguru

Már ismerkedik a világgal a debreceni kis kenguru. A most féléves apróság már gyakran előbújik anyja erszényéből!

Folytatódik a bébibumm, zsebibaba cseperedik a Bennett-kenguruknál!  – osztotta meg közösségi oldalán az örömhírt a Zoo Debrecen.

Mint írták, a megújulás évszakába lépve újabb örömhírrel szolgálhatnak a Bennett-kengurucsapat háza tájáról, ugyanis egyik nőstényük erszényében ismét utód nevelkedik. A születésekor babszemméretű, jelenleg bő féléves apróság kíváncsibban ismerkedik a külvilággal, így most már nemcsak kikukucskál, hanem rendszeresen ki is bújik a biztonságot nyújtó erszény rejtekéből, ahova kilenchónapos koráig még visszajár majd.

A Bennett-kenguruk Tasmánia egész területén, Ausztrália délkeleti partsávján, Queensland és Új-Dél-Wales államokban az eukaliptuszerdőkben és a bozótos területeken fordulnak elő, de a partoktól a hegyi erdőkig mindenhol megtalálhatóak. Szürkületkor és hajnalban táplálkoznak, főként fűfélékkel, eukaliptusszal, levelekkel és más lágyszárú növényekkel.

A Bennett-kenguru

A kenguru fej-törzs-hossza legfeljebb 90 centiméter, farokhossza 65-90 centiméter és testtömege elérheti a 27 kilogrammot. A hímek jelentősen nagyobbak, mint a nőstények. Orruk, mancsuk fekete, alsó ajkukon fehér csík húzódik. A bunda a nyakon és a vállnál vöröses; vastagabb, mint sok más kenguru bundája. A Tasmániában élő alfaj kisebb termetű, és hosszabb szőrű, mint az ausztrál kontinensen élő alfaj. Feje a legtöbb kenguruhoz hasonlóan viszonylag kicsi, fülei hosszúak. Hátsó lába nagyon erős, három egyenlő hosszúságú részből áll, ezek a comb, a lábszár és a lábfej; lábfeje nagyobb, mint a többi wallaby-fajnak. Nyugalmi állapotban a vastag izmos farok a lábakkal együtt egyfajta háromlábú állványt képez, ahol az állat súlya a lábakra nehezedik. A kenguru főként előre és nem felfelé ugrik. A kinyújtott farok kormányrúdként szolgál. Hasonlít a csíkoshátú wallabyhoz (Macropus dorsalis), de nagyobb annál, hátáról hiányzik a fekete csík, és bundája finomabb.

A Bennett-kenguru túlnyomórészt magányos, de összegyűlik, ha elegendő élelmet, vizet vagy menedéket talál. Ezekben a csapatokban hierarchiát alakítanak ki. Az újabb kutatások szerint a konfliktusokat a társas életmódú állatokhoz hasonlóan rendezik. Szürkületkor és hajnalban táplálkozik, néha napközben is. Tápláléka fűfélék, eukaliptusz, levelek és más lágy szárú növények. Az állat 12-15 évig él – jellemzi a Wikipedia.

(Forrás: Zoo Debrecen)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Tündéri gidával bővült a vidéki állatkert lakóinak köre – nevelőszülők jelentkezését várják

Eszti_mav