Image default

Jégmadár vízi tanösvény várja a vízi túrázókat

A Körösvölgyi Állatparkban izgalmas fejlesztés várja a látogatókat, ugyanis egyedi kialakítású vízi tanösvény nyílt meg, mely a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kezdeményezésére jött létre. A Szarvas és Békésszentandrás közötti Kákafoki-holtág közel 30 kilométeres, vadregényes szakaszán, Magyarország ötödik legnagyobb kiterjedésű állóvizén terül el ez a lenyűgöző vízi útvonal.

A tanösvény egy kilométer hosszan kanyarog az állóvízen, és nyolc úszó állomásból áll. Ezek a megállók a holtág jellemző állatfajairól kapták nevüket, így minden állomás egy-egy élőlényt mutat be. A nevek a jégmadártól a bakcsóig, a mocsári teknősig terjednek, és a tanösvény mentén érintik a Kákafoki-holtág gazdag élővilágát.

A Körösvölgyi Állatpark stégjétől induló vízi útvonal kenuval, csónakkal vagy akár SUP-deszkával közelíthető meg. A távolság egy kilométer, és a nyugodt holtág vizén könnyedén megtehető. Azonban aki még több kihívásra vágyik és szeretne hosszabb vízi kalandot, bérelhető két- vagy négyszemélyes túrakenukkal a Kákafoki-holtág mintegy 15 kilométeres járható szakaszát is felfedezheti.

A Jégmadár vízi tanösvény állomásain információs bóják találhatók, melyeken rövid ismertetők olvashatók a holtágról, annak történetéről, természetvédelmi jelentőségéről, növény- és állatvilágáról. A bójákon elhelyezett QR-kódok pedig még részletesebb információkat nyújtanak az érdeklődőknek. Az állomások mellett a figyelmes látogató élőben is megfigyelheti a bemutatott állatfajokat, így a frissen megszerzett ismereteket összekapcsolhatja a személyes élményekkel.

A Jégmadár vízi tanösvény áprilistól októberig látogatható a Körösvölgyi Állatparkban, figyelembe véve az időjárási viszonyokat. Fedezze fel a Kákafoki-holtág rejtett világát, és szerezzen új élményeket és ismereteket a természetvédelem és az élővilág terén!

Fotó: VIa