Image default

Jobban érthetik a lovak, ha úgy beszélnek hozzájuk, mint a kisgyerekekhez

Sokan úgy beszélnek a házi kedvenceikhez, mint a kisgyerekekhez: magasabb hangon, eltúlzott hanglejtéssel, sok lovas szól így a lovához is. A francia Mezőgazdasági, Élelmiszer- és Környezeti Nemzeti Kutatóintézet (INRA) és a Francia Lovasintézet (IFCE) etológusai új tanulmányukban ennek a kommunikációnak a hatásosságát vizsgálták. Az Animal Cognition tudományos lapban megjelent tanulmányuk eredményeit a tenyésztők és a lovasok is felhasználhatják arra, hogy megkönnyítsék a napi kommunikációt az állatokkal – írja a magro.hu.

Az anyai, szülői, vagy más néven babának szóló (IDS – Infant Directed Speech, dajkanyelv) beszédet több kutatás is vizsgálta. Ezek sok előnyről számoltak be: hasznos a kapcsolat szempontjából és elősegít egyes tanulási folyamatokat. A beszédet ilyenkor a megszokottnál magasabb hangfekvés, a szavak ismétlése, erős pozitív érzelmi töltés és a hanglejtés eltúlzása jellemzi. A kutyák és a majmok figyelmét könnyebb megragadni és megtartani, ha így beszél hozzájuk az ember. Ennek PDS – Pet Directed Speech, vagyis házi kedvencekhez szóló beszéd a neve. Az állatok így gyakran könnyebben is tanulnak – írta az MTI híre.

A lovakról számos tanulmány bizonyította, hogy kifejezetten fogékonyak az emberi érzelmekre. A francia kutatócsoport már kimutatta, hogy fotókon felismerik az emberi arcok kifejezéseit: mérges arcra idegesen, boldog arcra nyugalommal reagáltak. A PDS-t azonban lovak esetében még nem tanulmányozták.

A lovak kommunikációjáról először a lovasokat kérdezték meg

Előzetesen a közösségi portálokon megkérdeztek 845 lovast: 93 százalékuk rendszeresen így beszél a lovaihoz, de csak 44 százalékuk véli azt, hogy állataik érzékelik ezt. A tudományos vizsgálathoz két tesztsorozatot végeztek 20 olyan lóval, amelyhez még sose beszéltek PDS-t használva. Először a résztvevők egyenként beszéltek minden lóhoz tisztogatás közben PDS-t, vagy a hétköznapi, felnőttek közt szokásos beszédet használva. Azt figyelték meg, hogy PDS-t használva az állatok nyugodtabbak voltak, többet néztek a gondozóra, és tükrözték a gesztusait is. Ilyesmit nem figyeltek meg, amikor semleges felnőtt beszéd hangjain szóltak hozzájuk.

Bejött a babanyelv a lovaknak

A második tesztben információt adtak át a lovaknak arról, hogy hol a jutalomfalat. A kísérletben résztvevő ember a lóval szemben állt 2 lezárt vödörrel. Karjával afelé mutatott, ahol a jutalom volt, közben vagy PDS-t, vagy semleges hangot használva beszélt. Amikor semlegesen szóltak hozzájuk, a lovak véletlenszerűen választottak a vödrök közül, amikor viszont “babanyelven”, akkor ahhoz a vödörhöz mentek, amelyikre az ember mutatott. A tudósok megállapíthatták, hogy a babákhoz vagy kisállatokhoz szóló beszéd (PDS) megragadja a lovak figyelmét, segít, hogy jobban megértsék a gondozó szándékát és kövessék az utasítást, így pontosabban hajtsák végre a feladatot – írták.

magro.hu nyomán magyarallatvedelem.hu, fotó: getty images

KAPCSOLÓDÓ

A modern kutyafajták agya nagyobb, mint az ősi fajtáké

magyarallatvedo

Rendőrkézen a taktakenézi lótolvaj

Viki

Indul az Online Konzultáció az Állatrendőrségről! Töltsd ki Te is!

magyarallatvedo