Image default

Jól tartod a kutyusodat? Ebből a cikkből megtudhatod!

Biztosan Te is gondolkoztál már azon, mennyire jó lenne olvasni kedvenceink gondolataiban – erre szerencsére már semmi szükség, ugyanis a szakértők egyre több érdekességet állapítanak meg, amikből kiderülhet, hogy mennyire érzi jól magát környezetében kutyusod. Nézzük, mik azok a mozdulatok, amikből kiderül, hogy kedvenced szeret Veled lenni!

Kedvencünk tekintete

Biztosan Te is hallottál már róla, mennyi mindent ki tud fejezni a nonverbális kommunikáció. Ez nem is véletlen, hiszen kedvenceink nem tudnak szavakkal kommunikálni, ezért kénytelenek a különböző hangokra, mozdulatokra és tekintetükre támaszkodni.

Brian Hare szerint a kutyusok már rengeteg dolgot képesek kifejezni csupán tekintetükkel, ha mélyen a szemedbe néznek. Ez lehet akár akkor, amikor kettesben játszotok, vagy csupán elmentek egy rövidebb-hosszabb sétára, ő pedig szinte elmerül tekintetedben. Ennek oka, hogy ilyenkor oxitocin szabadul fel szervezetedben – ez a hormon pedig azért is felelős, hogy kialakuljon a megfelelő anya-gyermek kötődés.

Hogyan tudod ezt letesztelni kedvencednél? Mindenekelőtt semmiképp se próbálj meg esztelenül szemezést kezdeményezni. Ebben az esetben ugyanis kutyusod csak azt fogja érezni, hogy valami nem stimmel – ez lesz az oka annak is, hogy feltekint Rád. Viselkedj természetesen, és néhány alkalommal próbáld meg vele felvenni a szemkontaktust.

Ásítás

Emberek között is köztudott, hogy ragadós az ásítás – de azt gondoltad volna, hogy ez a kutyusoknál is érvényes? Ugyanakkor van a két eset között egy-két különbség. Még az embereknél tudattalan empátiáról van szó a cselekvés kapcsán, a kutyusoknál más a helyzet.

Megtalálhatóak felmérések, miszerint, ha ásítasz és kedvenced ezt leutánozza, akkor azzal a szeretetét próbálja meg kifejezni.
Ezt képes alátámasztani egy másik kutatás, melynek eredményeképp az jött ki, hogy a kutyák mindezt idegenek esetében sokkal kisebb arányban teszik meg.

Odabújik hozzád

Amikor elfogyasztotta ebédjét, vacsoráját, utána hozzád bújuk – ebből a tevékenységéből is biztosan állíthatod, kutyusod szeret Téged. Azért is számít kifejezetten erős jelnek, mert mindenki tudja, hogy általában kedvenceinket étellel lehet motiválni. 

Emiatt érdekes megfigyelni, hogy mit csinál evés után egy-egy állat, ugyanis a következő cselekedetei fogják meghatározni, mi is a legfontosabb számára. Ha a közeledben próbál meg pihenni, illetve keresi társaságod étele elfogyasztása után, biztos lehetsz benne, hogy kutyusod imád.

Nyugodt hangulatban vagy pánikban történő búcsúzás?

A köztudatban az él, hogy kedvencünk amennyiben szeret minket, biztosan pánikba esik, ha gazdija otthon hagyja – de vajon biztos, hogy így kellen lennie? A szakértők nem értenek ezzel az állítással egyet.

Amennyiben félelem, pánik jelentkezik kedvencünknél távozásunkkor, az a szeparációs szorongás tünete lehet. Ezzel ellentétben, ha szeret, akkor nyugodtság fogja jellemezni amikor magára hagyod – hiszen tudja, hogy úgyis visszatérsz majd hozzá, teljes mértékben megbízik benned. Ugye, hogy sokkal logikusabban hangzik?

Osztozik játékszerein

A kutyák rendkívül játékosak, ezért is érdemes odafigyelni arra, hogy sose maradjon el az erre szánt idő. Viszont a kulcsfontosságú kommunikációk akkor történnek, amikor nem feltétlenül együtt történik meg ez a játék.

Amennyiben kutyusod játék közben megosztja Veled kedvenc játékát, az nem feltétlenül csak azt jelenti, hogy éppen szórakozni támadt kedve. Már az is nagy szó, ha játék során barátként, partnerként kezel, Téged választ játszótársnak, arról nem is beszélve, hogy ez a tett egy mélyebb üzenetet is hordoz magába: falkavezérként tekint Rád.

Azzal, hogy megosztja Veled a számára fontos tárgyakat, határozottan azt igyekszik tudtodra adni, hogy fontos vagy számára.

agraroldal.hu, Fotó: Sally Anscombe / Getty Images Hungary

 

KAPCSOLÓDÓ

Hattyúnyak csapdába szorult egy anyakutya a csengődi vasútoldalban – A kölyköket még keresik

magyarallatvedo

Még vannak jó emberek – a parkolóból mentette meg az anyakutyát 9 kölykével

magyarallatvedo

Megmentették a láncra vert kutyát, aki hat kölykét etette! Jutalmazzuk meg a hőst sok szívecskével

magyarallatvedo