Image default

Jön a tavasz: megérkezett az első fekete gólya a gemenci erdőbe (Videó)

Március 2-án, reggel 7.15-kor érkezett meg az első fekete gólya a bekamerázott fészekbe. Közel 50 percig nézelődött, rendezkedett, majd elindult a közeli holtágak egyikére vadászni – írfja az Élő Bolygónk.

A madár nincs begyűrűzve, de valószínűleg a tavaly itt fészkelt gólya jött vissza, mert általában ugyanazok a párok használják a fészkeket. Egyelőre azt sem lehet megállapítani, hogy az állat hím vagy tojó – mondta el Csontos Péter, az erdőgazdaság osztályvezetője az MTI-nek.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A bekamerázott fészekben már kilencedik éve folytatódhat a fekete gólyák tudományos megfigyelése. A fészekben 2013 óta 31 tojást raktak a madarak, és 13 fióka repült ki onnan.[/perfectpullquote]

A bekamerázás a Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna–Dráva Nemzeti Park és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével jött létre.

A fokozottan védett fekete gólyák tipikus fészkelőhelyei a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Az egyes párok területhűsége rendkívül változó. Fő táplálékuk az apró hal, béka, rovar. Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át.

Íme, a gólya érkezése:

A kamerás megfigyelés nemcsak a szakembereknek nyújt fontos információkat, hanem sokat segít a természetvédelmi szemléletformálásában is. A webkamera felvételeit megfigyelő érdeklődők, szakemberek és tudósok csak szemlélői a költés sikerességének vagy sikertelenségének, hiszen ezek hozzátartoznak a természet rendjéhez, amelybe nem célja beavatkozni a Gemenc Zrt.-nek.

Az erdőgazdaság 2021-ben nem indítja el a fészekről az évekig működött internetes közvetítést, de honlapján és Ökoturisztikai Központjának hivatalos Facebook-oldalán rendszeresen beszámol az ott történő eseményekről.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Magyarországon mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 40 pár Gemencen. Az itteni populáció a világ legnagyobb egyedsűrűségű feketególya-állománya.[/perfectpullquote]

Élő Bolygónk nyomán magyarallatvedelem.hu, Fotó: MTI/Kovács Attila

 

KAPCSOLÓDÓ

Szenzációs hír: megérkezett az első fekete gólya a gemenci fészekbe

Marci

150 fekete gólya gyűlt össze a Hármas-Körös hullámterében

magyarallatvedo

Fekete gólyát fotóztak Hevesben

magyarallatvedo