Image default

Rácáfolt minden vonulási szabályra ez a gyönyörű kakukk, akinek nem kívánkozik elhagynia hazánkat

Szokatlan időben sikerült meggyűrűzni egy kakukk madarat a Bükki Nemzeti Park területén. Október elejére már el kellett volna hagynia az országot, ő mégis úgy döntött, marad még egy kicsit.

“Régebben, amikor még nem ismerték a madárvonulás jelenségét az emberek, különböző elméleteket találtak ki arra, hogy miért tűnnek el egyes fajok és jelennek meg mások helyettük bizonyos időszakokban” – meséli a Bükki Nemzeti Park közösségi oldalán Bodzás János természetvédelmi őr.

A kakukkról például úgy tartották, hogy télire átváltozik karvallyá.

Íme a kakukk, aki az Állatok Világnapján kapott gyűrűt

Ennek alapja az lehetett, hogy mindkét faj gerle nagyságú, világos szürkéskék a hátuk és sötéten sávozott, világos a hasuk. Első ránézésre tényleg hasonlítanak egymásra. A természetvédelmi őr szerint lehetséges, hogy ez a hasonlóság nem is véletlen, hanem a kakukk így próbálja meg elriasztani a kisebb énekesmadarakat a fészkeiktől, hogy aztán a saját tojását gyorsan belecsempészhesse azokba.

“Manapság viszont már tudjuk, hogy a kakukk költöző madár, amely a telet Afrika trópusi részein tölti. Nálunk főleg áprilistól szeptemberig lehet vele találkozni” – magyarázza a szakértő. Hozzáteszi, októberi előfordulása ritka, ezért is lepte meg a Bükki Nemzeti Park munkatársait egy fiatal példány. A kakukkot ráadásul az Állatok Világnapján, vagyis

október 4-én tartott gyűrűzési bemutatón sikerült megfogni Demjénben.

Így néz ki egy karvaly – Sok a hasonlóság

“Természetesen, miután jelölőgyűrűt kapott a lábára, gyorsan el is engedtük, nehogy ránk kenje a jelentősnek tűnő késését” – fűzte hozzá Bodzás János. Kiemeli, érdekes egybeesés, hogy még aznap sikerült egy raktárba szorult karvalyt is befogni nem messze tőle. “Vagy lehet, hogy ő is kakukk volt még a nyáron,” – teszi fel a kérdés viccesen.

A kakukk Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 50.000 Forint.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

“Ég a napmelegtől a kopár szík sarja…” – ragadozómadarak köröznek az alföldi tájakon

Marci

Énekes madarak változatos seregének lágy dallama száll a marosi erdőkben

Erik

Tehenek miatt maradhat fenn a siketfajd

magyarallatvedo