Image default

Kardszárnyú delfinek támadták meg egy brit pár jachtját

Kardszárnyú delfinek támadták meg egy brit pár jachtját, és csaknem egy órát töltöttek azzal, hogy megrongálják a hajót. A New York Post jelentése szerint a cambridge-i Janet Morris és Stephen Bidwell egyhetes vitorlás tanfolyam második napját élvezték a Gibraltári-szorosban, amikor zajt érzékeltek a hajótesten – írta meg a Magyar Hírlap.

„Nem hittem a szememnek, amikor megláttam őket. Ez rendkívül ritka. Csak ültünk és néztük” – mondta Janet.

A szürreális esetről készült felvételeken látszik, ahogy az agresszív csapat többször is nekicsapódik a jachtnak és a kormánylapátnak. Noha a legénység megpróbálta kordában tartani a kardszárnyú delfineket, eközben viharossá fokozódott a szél és a hullámok is igen magasra törtek – írta a Liner.

Stephen hozzátette, mindenki igyekezett megőrizni a nyugalmát, hiszen pontosan tudták, hogy valamelyikük pánikolni kezd, az egész csapat pánikolni fog. A fotós szerint azért voltak képesek megőrizni nyugalmukat, mert a kapitány végtelen türelmet tanúsított – írják.

A portál szerint a kardszárnyú delfinek élvezik az üldözés izgalmát, a kedvezőtlen időjárás miatt pedig a jachton tartózkodók érthető módon aggódtak. Végül úgy egy óra után feladták az üldözést, és a legénység úgy határozott, visszatérnek a partra, mert az állatok megrongálták a kormánylapátot.

A kardszárnyú delfinekről

A kardszárnyú delfinek (Orcinus orca), vagy más néven gyilkosbálnák, a tenger legkarakteresebb és legismertebb emlőseinek egyikeként ismertek. Az ezüstös-fehér testű állatok rendkívül intelligensek és társas lények. Híresek vadászati ​​készségükről és bonyolult társas viselkedésükről.

A kardszárnyú delfinek hossza elérheti a 10 métert, és testsúlyuk akár 6 tonna is lehet. Az ikonikus fekete-fehér színük és a testüket körülölelő jellegzetes foltok azonosításukat egyszerűvé teszik. Rendkívül gyorsak és erősek, akár 56 kilométer/óra sebességet is elérhetnek.

Az ételeket halakból, tintahalakból és más tengeri emlősökből állítják össze. Különböző területeken különböző vadászati ​​módszereket alkalmaznak, amelyek között benne van a gyakori csoportosan történő halászat is.

Bár a kardszárnyú delfinek elterjedtek szerte a világon, mégis súlyosan veszélyeztetett fajnak számítanak. Az emberi tevékenységek, mint például az élőhelyek pusztítása, a szennyezés és a túlzott halászat, komoly veszélyt jelentenek rájuk. A védelmük érdekében szigorúbb természetvédelmi intézkedéseket és fenntarthatóbb halászati ​​gyakorlatokat kell bevezetni.

(Forrás: Magyar Hírlap, Fotó: GettyImages)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Elsüllyesztettek egy jachtot a gyilkos bálnák Gibraltálnál

Erik

Megint megtámadtak a kardszárnyú delfinek egy hajót

Erik

Meghalt Lolita, aki több mint 50 évig élt fogságban

Erik