Image default

Keksz, a rohamjelző kutya

November 14-én van a cukorbetegség világnapja. Ezalkalomból mutatjuk be Kekszet, az első rohamjelző kutyát.

A rohamjelző kutyákat az alacsony vércukorszint jelzésénél is használják. Az első magyarországi vércukorszint jelző kutya, Keksz 2019-ben állt munkába. Az akkor hatesztendős Hanga mellé került, hogy az alacsony vércukorszint okozta rosszullét megelőzésében segítse kis gazdáját.

Magyarországon még kevésbé ismert a rohamjelző kutyák munkája, pedig nagyon fontos feladatot láthatnak el, hiszen (előre)jelzik a vércukorszint ingadozását. A speciálisan képzett kutyák az alacsony/magas vércukorszint beállásakor megjelenő szag érzékelésével segíthetnek elkerülni gazdájuknak a rosszulléteket. Ezenkívül nagy lelki támogatást és biztonságérzetet nyújthatnak a diabéteszes embereknek. Az Egyesület önkéntes munkatársai a képzés tényleges költségeit a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával teremtették elő.

Siklóssy-Kókay Zsófia, Hanga édesanyja 2019-ben, miután Keksz levizsgázott, elmondta: „6 éves kislányunknál 2 éves korában diagnosztizálták az 1-es típusú diabéteszt. A korszerű technikai eszközök sokat segítenek a mindennapjainkban, ennek ellenére minden plusz segítségre nyitottak voltunk.”

Így került hozzájuk Keksz, a törpeuszkár. Keksz az életük részévé vált és a segítőkutyás képzések új, izgalmas feladatokat állítottak eléjük. Kiképzőjük, Mányik Richárd heti rendszerességű képzéseket tartott és folyamatosan instruálta a családot, hogy az otthoni szituációkat jól kezelhessék.

“Két éves munka után, a spontán jelzések megjelenésével megpróbálhattuk a segítőkutya-vizsgát, amit sikeresen teljesítettünk. Jelenleg Keksz otthoni körülmények között speciális szag megjelenését képes azonosítani, ami alacsony vércukorszint mellett jelentkezik. Ezt a szagot jelzi nekünk (legtöbbször előre), így időben tudunk reagálni az alacsony vércukorszint elkerülésére, kezelésére.”

segitokutya.net – Magyar Állatvédelem
fotó: Medicalonlone