Image default

Kiderült, mennyire okosak a hollók + VIDEÓ

Sértésként gyakran használjuk a tyúkeszű kifejezést, akadnak azonban madárfajok, amelyekre aligha süthetjük el ezt a frázist. Német és osztrák kutatók egy friss tanulmánya szerint a hollók és általában véve a varjúfélék legalább annyira okosak lehetnek, mint az emberszabású majmok.

A kutatók összesen nyolc kézhez szoktatott hollóval folytattak le egy kísérletet, többször is megismételve azt a szárnyasok négy, nyolc, tizenkét és tizenhat hónapos korában. Az eredetileg főemlősökre kifejlesztett tesztsorozat célja, hogy sztenderdizált módon felmérje különböző állatfajok kognitív képességeit – írja az iflscience.com. Mindezek nyomán a kutatók egyaránt felmérték a madarak térbeli emlékezetét, azt, hogy értik-e a számok jelentését, voltaképpen tudnak-e számolni, továbbá, hogy kommunikálnak és tanulnak-e gondozóiktól. Ugyancsak kiterjedt a vizsgálat a tárgyi állandóság jelenségére, azaz arra a képességre, hogy az állatok akkor is tudatában vannak-e egy adott tárgy létezésének, amikor az épp nincs látható helyen.

Az így kapott eredményekből kiderült, hogy a hollók képességei nem változtak a kísérlet egy éve alatt, magyarán már sokkal előbb elérik kognitív teljesítőképességük csúcsát, mint hogy felnőtté válnának. A faj egyedei általában négy hónapos koruk közül kezdenek elszakadni, függetlenedni szüleiktől, de évekig tart, mire elérik a nemi érettséget. Ezen felül, bár a nyolc példány teszteredményei között akadtak enyhe eltérések, de átlagban jobban teljesítettek azokon a teszteken, amelyek az összeadás és a számok értésére irányultak, mint a térbeli memóriát felmérő feladatokban. Ebből aztán a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a hollókon – akárcsak az embereken – könnyen kifoghat az itt a piros, hol a piros nevű játék.

A kísérlet arra is lehetőséget kínált, hogy a kutatók összehasonlítsák a hollók teljesítményét más fajokéval, egy korábbi tanulmányban ugyanis hasonló tesztet folytattak le 106 felnőtt csimpánz és 32 orangután bevonásával. Mindebből aztán kirajzolódott, hogy a térbeli memóriát leszámítva a hollók alig négy hónaposan hasonló eredményeket produkáltak, mint az említett felnőtt emberszabásúak. “Eredményeink alapján arra következtethetünk, hogy a hollók nemcsak szociális értelemmel rendelkeznek, hanem szofisztikált kognitív képességeket is kifejlesztettek, hogy boldogulni tudjanak a fizikai világban. Mi több, kognitív fejlődésük nagyon gyors, valamint teljesítményük vetekszik az emberszabásúakéval, ha azonos mércén mérjük” – hívták fel a figyelmet a kutatók a Scientific Reports című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Mindazonáltal a kutatók is elismerik, hogy következtetéseiket egyelőre nem lehet általánosítani minden hollóra, sem a varjúfélék családjának egyéb fajaira. A témában további kutatásokra lesz szükség. Ezzel együtt a felfedezés mindenképpen izgalmas, egyben egyértelművé teszi, hogy a megfelelő körülmények között ezek a madarak szofisztikált kognitív képességeket tudnak kifejleszteni.

házipatika, fotó: getty images