Image default

A kihalt lista huszonegy fajjal bővült, kettő felbukkanására még van remény

https://magyarallatvedelem.hu/wp-content/uploads/2023/12/fradi44.webp

Bővült a kihalt fajok listája, ezért lett rövidebb a veszélyeztetett állatokat tartalmazó amerikai adatbázis – vette észre az index.hu.

Tíz madárfajból nyolcat az ember miatt lett kihalt Hawaii-on

A huszonegy kiveszett állat között egyetlen emlős faj található, a guami repülőkutya. Ezt a denevérfajt 1931-ben fedezték fel és 1967 márciusában látták utoljára élő példányát.

A kihaltnak nyilvánított állatok listáján tíz madárfaj szerepel, ebből nyolc Hawaii államban volt honos és a kiterjedt mezőgazdasági tevékenység pusztította el élőhelyüket. A listáról lekerült továbbá két halfajta és számos kagylófajta – írja az IFL Science-re hivatkozva az Index.

Két faj felbukkanására még van remény

A kihalt állatok listája eredetileg huszonhárom tételt tartalmazott volna, de lekerült róla a királyharkály. Ezt a floridai madarat 1944-ben látták utoljára, de továbbra is nagy erőkkel keresik. Szintén a listán marad a Phyllostegia glabra var. lanaiensis, ennek a hawaii mentafélének utoljára 1914-ben bukkantak fel termőképes példányai, de nemrég találtak olyan élőhelyet, ahol még előfordulhat.

Mint ismert, 2023-ban lesz fél évszázados az Egyesült Államok veszélyeztetett állatfajok védelmére vonatkozó törvénye. A legtöbb fajt, köztük a most lekerülteket is az 1970-es és 1980-as években vették fel rá.

Ezt olvastad már?

Hivatalosan kipusztultnak titulált állatok úszkálhatnak Európa vizeiben egy új tanulmány szerint – írja az IFLScience forrására hivatkozva a 24.hu. A hegyesorrú marénát 2008-ban nyilvánította kihaltnak a Természetvédelmi Világszövetség, kutatók egy csoportja most azonban úgy gondolja, hogy a döntés elhibázott lehetett. Bővebben erről ebben a cikkünkben lehet olvasni.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Közel száz éve kihaltnak hitt lepkét találtak a kutatók!

Erik

Igazi csoda: mégsem halt ki az Attenborough-hangyászsün!

Erik

Komoly tudós-vita: most akkor kihalt ez az állat, vagy egyáltalán soha nem is létezett?

Erik