Image default

Kijárási tilalom: mozgalom indult a kutyasétáltatásért

Az állattartókat felháborította, hogy jelen állás szerint nem lehet a kijárási tilalom ideje alatt kutyát sétáltatni. Petíciót indítottak, közben pedig egy országgyűlési képviselő is követelni kezdte az állatok sétáltatásának feloldását a tilalom alól.

Mint ahogyan azt a magyarallatvedelem.hu is megírta, az operatív törzs álláspontja szerint a kijárási tilalom alól a kutyasétáltatás sem jelenthet kivételt, az egyedül elfogadható ok a tilalom megszegésére, ha a háziállatnak sürgősen állatorvosi segítségre van szüksége. Jelenleg éjfél és hajnali öt között van kijárási tilalom, szerdától azonban már este nyolctól otthon kell maradni, így az állatoknak kilenc órát kellene kibírniuk szükségleteik kielégítése nélkül.

Civilek egy csoportja már petíciót is indított annak érdekékben, hogy a kijárási tilalom alatt is lehessen kutyát sétáltatni, ahogyan fogalmaznak, a szabályzat az állatok egészségére is ártalmas, és a gazdák napirendjére sincs tekintettel.

Hasonló állásponton van Dr. Fülöp Erik országgyűlési képviselő, állatvédelmi szakpolitikus, aki szerint ez az időtartam az idős, beteg, szobatisztaságra tanított kutyáknak már szenvedést okozhat. Facebook bejegyzésében úgy fogalmaz: “a kormány gyakran hangoztatja, hogy Magyarország Ausztria példáját követi a járványügyi intézkedésekben. Szeretném ezúton felhívni a figyelmüket arra, hogy Ausztriában a kijárási tilalom ideje alatt is lehet kutyát sétáltatni, ezzel szemben hazánkban jelenleg ez nem megengedett.”

A politikus éppen ezért arra kéri a kormányt: vegye figyelembe az állatok szükségleteit és biztosítsák a sétáltatás, illetve szükség esetén az állatorvoshoz való eljutásukat!

A Noé Állatotthon információi szerint Ovádi Péter állatvédelmi miniszteri biztos időközben már jelezte a miniszterelnök ezzel foglalkozó államtitkárának, hogy szükséges a szabályozásban megengedő módon belefoglalni az egészségügyi kutyasétát és a beteg állatok állatorvoshoz való eljutásának lehetőségét.

magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Ezért hasznos a kutyaiskola + VIDEO

magyarallatvedo

A XXII. kerületben kutyamérgezés gyanúja lépett fel

Marci

Sikeresen kimenekített egy férfi 200 kutyát és macskát Kabulból

Marci