Image default

Újabb tudományos szenzáció! Veszélyeztetett állatot klónoztak

Újabb két feketelábú görényt klónoztak, a projekthez ugyanazt a génállományt használták fel, amelyből korábban már létrehozták a veszélyeztetett faj egy egyedét – írja a 24.hu. Ezzel tehát háromra nőtt a klónozott példányok száma.

Az első állat, a 2021-ben született Elizabeth Ann nevű nőstény szaporítására tett erőfeszítések kudarcba fulladtak, de az újabb két egyed, Noreen és Antonia, illetve az 1980-as években indított tenyésztési program reményt ad a faj genetikai sokféleségének javítására. A genetikai diverzitás támogathatja egy-egy faj alkalmazkodási és túlélési képességét.

A feketelábú görény Kanadától Mexikóig honos.

A faj korábban szinte teljesen kipusztult, az 1990-es évek óta azonban fogságban több ezer példány született, az állatokat pedig visszatelepítették a vadonba.

A faj többnyire prérikutyákkal táplálkozik. A régióban élő farmerek korábban gyakran mérgekkel irtották a rágcsálókat, ami az őket elfogyasztó görényekkel is végzett.

A szakértők egy időben azt hitték, hogy a faj teljesen kipusztult, de aztán az 1980-as években találtak hét példányt, így el tudták indítani a tenyésztési programot. A ma élő összes állat ennek a hét egyednek a leszármazottja. Noreen, Antonia és Elizabeth Ann genetikailag azonosak Willával, az eredeti hét egyed egyikével. Willa maradványait az 1980-as években fagyasztották le, génjei háromszor annyi egyedi variációt tartalmaznak, mint amennyi jelenleg a feketelábú görények között megtalálható.

Elizabeth Ann egy szaporodási szervi probléma miatt nem tud utódokat létrehozni, de remélhetőleg a két új klón segíteni fogja a faj fennmaradását.

Magyar Állatvédelem, forrás: 24.hu

KAPCSOLÓDÓ

Szinte teljesen kihalt görényfajt klónoztak Amerikában

Erik

Kasmírkecskét klónoztak kínai tudósok

Erik

Kína “szupertejelő” tehenek klónozását tervezi

Erik