Image default

Közel 3000 méter mélyen “pózolt” a kamerának a különleges Dumbó-polip

Közel 3000 méter mélyen “pózolt” a kamerának a különleges Dumbó-polip! A kutatók öröme határtalan volt, amikor megpillantották a Disney mesehősre emlékeztető nyolckarút. 

Különleges élményben volt részük nemrég a mélytengeri kutatásokat végző Ocean Exploration Trust tudósainak. A szakemberek a mélytengerek élővilágát vizsgálva éppen kutatóhajójukkal merülést végeztek, amikor egy nagyon külünleges találkozásnak lehettek tanúi – számolt be róla az IFLScience.

A Little Hercules nevű kutatóhajó, a Csendes-óceán északi részén található Papahanaumokuakea Tengeri Nemzeti Emlékmű (PMNM) körüli vizekben sűllyedt egyre mélyebbre, amikor a kamerája elé beúszott egy nem várt vendég.

Egy polip, amely a Disney filmek jól ismert kiselefántjára, Dumbóra emlékeztet.

A Little Hercules nevű távirányítású kutatóhajó 2665 méter mélyen járt, amikor felfedezte a lábasfejűt. Az állat hivatalos neve valójában Grimpoteuthis.

A Dumbó-polip elnevezést pedig azért kapta, mert nagyban hasonlít a Disney meséjében látható elefántra.

A kutató csapat a YouTube-on is megosztotta a videót,  melyben jól hallható az örömük, amikor megpillantották az óceán mélyén élő állatot. A Dumbó-polip karjait bőrszövet köti össze, ezért kicsit úgy néz ki, mint egy esernyő.

A tudósok csoportja azért merült le, hogy adatokat gyűjtsön a területről, hogy jobban megértse a fajok elterjedésének mintázatát, valamint az ott húzódó tengeri hegy geológiáját. A terület, ahol dolgoztak, az Egyesült Államok legnagyobb védett tengeri területe.

Korábban egyébként már 7 kilométeres mélységben is látni lehetett Dumbó-polipot, így valószínűleg jóval mélyebben is élnek, mint amennyit mostani merülésben feltérképeztek.

8336 méter mélyen is késztettek felvételeket tudósok mélytengeri lényekről

A 7000 méter mélyen filmezett Dumbó-polip ám nem a rekordtartó a legmélyebben élő állatok között. A legmélyebb, kamerával rögzített halat – egy csigahal-fajtát 8 336 méteren úszva filmezték le a Japán előtti Izu-Ogasawara-árokban, ezzel megdöntve a korábbi, 2017-ben felállított rekordot – közölte portálunk nemrég a szenzációs felfedezést.

A tudósok új rekordot állítottak fel a valaha kamerával rögzített legmélyebb hal – és egyben a valaha fogott legmélyebb fogás – tekintetében.

 

A Mariana-árokban található a Föld legmélyebb pontja, a maximális mélysége körülbelül 10 935 méter.

Alan Jamieson professzor, a perthi Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatója régóta foglalkozik a mélytengerek élővilágával. Véleménye szerint a halak azért élhetnek ilyen mélységben az Izu-Ogasawara-árokban, mert ott kissé melegebb a víz.

„Több mint 15 évet töltöttünk ezeknek a mélytengeri csigahalaknak a kutatásával. Sokkal többről van szó, mint egyszerűen a mélységről, de az a maximális mélység, amelyben képesek túlélni, valóban megdöbbentő” – mondta.

Más árkokban, például a Mariana-árokban egyre mélyebb mélységekben találtuk meg őket. Csak egyre kisebb számban kúsztak át a 8000 méteres határon, de Japán környékén tényleg elég nagy számban fordulnak elő.”

Bár a kutatók által lefilmezett halakat nem sikerült kifogni ahhoz, hogy teljes mértékben azonosítani lehessen őket, a tudósok valamivel magasabban,

8022 méteres mélységből származó csigahalakat fogtak ki.

A csigahalak világszerte megtalálhatók az óceánokban, jelenleg több mint 300 különböző fajuk ismert, amelyek közül sokan sekély vizekben élnek. A leírás szerint ebihalszerűek, nagyobb fejjel és karcsú testtel. A mélyebb vizekhez alkalmazkodott fajok zselatinos testük segítségével képesek ellenállni a hatalmas mélytengeri nyomásnak.

(Forrás: IFLScience.)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Ismerik a kutyák az ok-okozat elvét

magyarallatvedo

Több madárfaj korábban fészkel, mint 100 éve

magyarallatvedo

A szarkák együtt szedték le a rájuk rakott nyomkövetőt

magyarallatvedo