Image default

Aprócska vérszívó okozhatja kedvenced halálát – Így védheted meg őt a veszélytől

A bolhák és kullancsok olyan paraziták, amelyek számos kellemetlen tünetet okozhatnak kedvenceinknek, sőt, akár halálos megbetegedéseket is hordozhatnak. A megelőzés éppen ezért különösen fontos abban az időszakban, amikor sokat vagyunk a természetben.

Hogyan kaphat bolhát vagy kullancsot kedvencem?

Bolhák világszerte megtalálhatók, de elsősorban a nedves és árnyékos területeket kedvelik. Különböző vadon élő állatok is hordozhatják őket, így például a rókák, a madarak és a rágcsálók is. Könnyen átugorhatnak ránk és kedvenceinkre is, így rendkívül gyorsan el tudnak szaporodni.

A kullancsok szintén a nedves és árnyékos környezetet részesítik előnyben, különösen az erdőkkel, cserjékkel rendelkező, illetve gazos területeket. A kullancsok a bolhákkal ellentétben nem ugranak, hanem megtapadnak az állat és az ember bőrén.

Miért fontos a megelőzés?

A bolhák és a kullancsok egyrészt kellemetlen érzést és bőrirritációt okozhatnak, akár súlyos allergiás reakciókat is kiválthatnak a háziállatoknál és az embereknél egyaránt. Másrészről pedig betegségeket is hordozhatnak, melyek némelyike akár halálos is lehet, de súlyos, krónikus megbetegedéseket is okozhatnak, így például a Lyme-kórt.

A fizikális vizsgálat a leghasznosabb módszer a bolhák azonosítására. A bolhafésű használata segíthet eltávolítani a kifejlett bolhákat vagy az általuk „termelt” barnás-fekete ürüléket. A bolhák elsősorban a macskák fejét és nyakát, a kutyák farát és fenekét kedvelik.

A kullancsok életciklusuktól és táplálkozási szakaszuktól függően eltérő méretűek lehetnek: kicsik, mint egy gombostűfej, de akár akkorára is megnőhetnek, mint egy radír. A kullancsok bárhol megtapadhatnak a testen, de előnyben részesítik a fül, a hónalj, az ágyék, a farok környékét.

Milyen készítményekkel lehet távol tartani a bolhákat és a kullancsokat kedvenceinktől?

Számos termék található a piacon, amelyek beváltják a hozzájuk fűzött reményeket a paraziták megelőzésével kapcsolatban. Ezek között vannak olyanok, amelyeket az állat bőrére kell felvinni, másokat nyakörvként kell viselni és vannak olyanok is, amelyeket szájon át szükséges beadni. Érdemes a termékválasztás előtt az állatorvosunkkal konzultálni, hogy a kedvencünk számára legmegfelelőbb készítményt vásárolhassuk meg.

magyarallatvedelem.hu, fotó: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

5+1 tanács, hogy miért kérjük állatorvosunk segítségét a paraziták elleni védekezéshez

Marci

Varga Judit cukiságbombát robbantott

Eszti_mav

A kullancsok és egyre több embert és kutyát fertőznek meg

magyarallatvedo