Image default

Különleges denevért mentett a Sóstó Vadvédelmi Központ!

Különleges denevért mentett a Sóstó Vadvédelmi Központ! Egy kis vízi denevér szorult segítségre, aki a legnagyobb szúnyogfogyasztó. Egy éjszaka alatt akár 2500 darab szúnyogot is elpusztít! 

A hazánkban élő 28 denevérfaj mindegyike természetvédelmi oltalom alatt áll. Minden fajnak megvannak a maga tulajdonsága, de kivétel nélkül hasznos állatok – hívta fel a figyelmet a denevérek fontosságára a Sóstó Vadvédelmi Központ. 

Mint hangsúlyozták, a vízi denevér (Myotis daubentonii) központuk 10. denevérfaja, szerencsére nem töltött sok időt náluk. Legyengült állapotban érkezett hozzánk, de egy kis felerősítést követően sikerült visszavinni a kolóniájához a megmentőjétől kapott információk alapján. 🦇

Elárulták továbbá, hogy a vízi denevér (Myotis daubentonii) az egyik legnagyobb szúnyogfogyasztó, 1500-2500 db csípő- és árvaszúnyogot is elfogyaszt egy éjszaka folyamán. Testéhez képest igen nagy lábai vannak, ezzel a víz felszínén megjelenő rovarokat is könnyedén el tudja kapni, sőt esetenként apró halakat is zsákmányol.

Denevér oviban cseperednek az apróságok a Sóstó Vadvédelmi Központban!

Nemrégen írtuk meg, hogy a mentett kis bőregerek a legjobb kezekbe kerültek a Központban.

Pár napja kedves kis bejegyzéssel jelentkezett a Sóstó Vadvédelmi Központ közösségi oldalán. A sokak számára elsőre félelmetesnek tűnő denevérek, valójában rendkívül hasznos és félénk élőlények. Évről-évre számos sérült, mentett vagy beteg szőrős kis apróságról gondoskodnak a Központban. Mostani bejegyzésükben, pedig elárulták, hogy egy igazi denevér-óvónéni is bejegít a mindennapi munkájukba!

“Napról-napra bővül a denevér óvodánk, a megmentett apróságok ugyanis igazi óvónő mellé kerülnek. Tartósan nálunk él egy alpesi denevér (Hypsugo savii), aki ugyan nem eteti a kis porontyokat, de tisztogatja őket és hagyja nekik, hogy rácsimpaszkodjanak.

Szükség esetén hangosan kommunikálva rendet is tesz a rosszalkodó kis ‘bőregerek’ között. Igaz békés, nyugodt mindennapjainak lőttek, de ezt szemmel láthatóan abszolút nem bánja. Hihetetlenül szeretetteljes állatok, érdemes őket közelebbről is megismerni.” – osztották meg bejegyzésükben.

Sorra mentik a denevér babákat a Sóstó Vadvédelmi Központban!

Korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy hatalmas kihívás a mindössze 1-2 grammos apróságok felnevelése, de mint tudjuk a Központban nem ismernek lehetetlent!

Elindult a kölyökdenevér szezon, a központba különböző méretű, korú, fajú denevér kölykök érkeznek – osztotta meg közösségi oldalán a Sóstó Vadvédelmi Központ.

Mint bejegyzésükben írják, valószínűleg az anyjukról esnek le, illetve az is előfordul, hogy két kölyök születik, és anyjuk lelöki a gyengébbet. A hatalmas esés után, ha valaki megtalálja a forró betonon őket, az is csoda, ha élve eljutnak a mentőhelyre.

AZ 1-2 GRAMMOS ÁLLATOK FELNEVELÉSE NAGYON NEM EGYSZERŰ, MERT MINDENRE IS ÉRZÉKENYEK.

– teszik hozzá.

A nevelés során macska tejpótló és kecsketej keverékével vannak etetve a kölykök. Amikor már elég nagyok és a foguk is fejlettebb, elkezdenek hozzáadagolni rovarrészeket is. Fokozatosan változtatni kell a tej és a rovar mennyiségét, mire teljesen átállnak rovarevésre. Tavaly 9 bekerült kölyökből 3 hónap elteltével 6 egyedet tudott elengedni Pintér Zsófia ‘denevérészünk’ – jegyezte meg a Központ.

A denevérek a környezetünk leghasznosabb emlősei közé tartoznak, egy ilyen csöppség ha felnő, akkor

NAPI 1000 SZÚNYOGOT IS KÉPES ELFOGYASZTANI, TEHÁT MINDENKÉPPEN MEGÉRI AZ ERŐFESZÍTÉS.

Nemrég 14 kis denevér életét mentette meg a Sóstó Vadvédelmi Központ! 

A nagyvárosi fasorfenntartás nem könnyű feladat, sok szempontot kell figyelembe venni a közterületen élő fáknál – kezdte bejegyzésében a Sóstó Vadvédelmi Központ.

AZ EGYIK ILYEN SZEMPONT, HOGY KIEMELTEN ODA KELL FIGYELNI A FÁKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÉLETKÖZÖSSÉGEKRE.

Mint írják, ezért is kiemelten fontos, hogy vegetációs időszakban csak olyan beavatkozás történjen, mely sem a fákban sem pedig a hozzájuk kapcsolódó élővilágban nem okoz helyrehozhatatlan károkat. Nagyon fontos az odafigyelés és a megfelelő szabályozás is. Sokszor egy-egy fa elpusztul és balesetveszélyessé válik, ilyenkor a kiemelés elkerülhetetlen. Azonban fokozatos vágással és kellő körültekintéssel sok életet menthet meg a faápoló szakember.

Székesfehérvár Városgondnoksága fasorfenntartási csapata már nagyon sok denevér életét megóvta ezzel a szemlélettel, most is sértetlenül juttatták el hozzánk egy korhadt részben pihenő rőt korai denevérek (Nytalus noctula) 14 egyedes kis csoportját – írták

A vizsgálatukat következően, az alkonyat beköszöntével elengedték őket. Hangsúlyozzák, a városban élő fajok elképesztően hasznosak, a szúnyoggyérítés terén nagyon sokat köszönhetünk nekik a fecskékkel együttesen. Örüljünk, ha megtelepednek a közelünkben és denevérodúk kihelyezésével ugyanúgy segíthetjük őket mint a madarakat!

Te is támogathatod a mentést

Ha Te is szeretnéd támogatni a Vadvédelmi Központ erőfeszítéseit, az alábbi módon teheted meg:

Sóstó Vadvédelmi Központ
📲: +36-70-526-2793
📧: vadvedelem@varosgondnoksag.hu
🏡: 8000 Székesfehérvár, Szárcsa utca 37.
Támogasd a természet- és állatvédelmi törekvéseinket!
Sóstó Természetvédelmi Alapítvány 🐾
Raiffeisen Bank Zrt.
Számlaszám: 12001008 – 01868437 – 00100004
IBAN: HU 46 12001008 – 01868437 – 00100004
(Forrás: Sóstó Vadvédelmi Központ, Fotó: Pintér Zsófia, Csete Gábor)

KAPCSOLÓDÓ

Így mentheted meg az oduból kipottyant mókus csemetéket!

Erik

Hatalmas meglepetésre jelentősen nőtt a hosszúszárnyú denevérek száma a Mecsekben!

Erik

Szívbemarkoló történet: 9 hónapnyi szenvedést követően nyerhette vissza szabadságát a légpuskával meglőtt fehér gólya!

Erik