Image default

Az ellentétek vonzzák egymást: külön fajhoz tartozó papagájok estek szerelembe Debrecenben!

Az ellentétek vonzzák egymást: külön fajhoz tartozó papagájok estek szerelembe Debrecenben!

Nem mindennapi új párral bővült a papagájröpde-sor! – osztotta meg bejegyzésében a Debrecen Zoo. Mint írják, gyűjteményük a napokban egy zöldszárnyú és egy kék-sárga arával gyarapodott, akiknek különlegessége, hogy régóta egy párt alkotnak, és már több utódot is sikeresen felneveltek.

A két faj keresztezéséből származó harlekinara – amely a természetben is előfordul, noha rendkívül ritka – szüleinél is színpompásabb – jegyezték meg.

Tavaly a kihalás szélén álló papagájokkal bővült az Állatkert!

Mi is beszámoltunk róla, hogy két kéktorkú ara érkezett a Debreceni Állatkert tavaly. A trópusi madarak súlyosan veszélyeztetett különösen ritka papagájfajhoz tartoznak – írja a hirklikk.hu.

A rendkívül ritka papagájok a szegedi vadasparkból, az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében érkeztek a Nagyerdőbe – közölte a debreceni park igazgatója, szemlézte a Napi.hu. Nagy Gergely Sándor szerint a fiatal, akkor alig alig másfél éves tojók egyből birtokba vették otthonukat a papagájröpde-soron, ahol a látogatók is megtekinthetik őket.

Az élőhelyéül szolgáló erdők irtása és az illegális állatkereskedelem következtében a fajnak immár mindössze 200-300 példánya él a természetben, így súlyosan veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és bekerült a washingtoni egyezmény (CITES) I. mellékletébe.

A XIX. század végén kipusztult kubai ara után a kéktorkú lehet a következő arafaj, amely teljesen eltűnik eredeti élőhelyéről. Ezért fontos a megőrzését szolgáló nemzetközi tenyészprogram.

Magyarországon a kéktorkú ara igazi ritkaságnak számít, mivel a debreceni példányokon kívül csak szegedi szüleikkel találkozhat a nagyközönség.

(Forrás: Hirklikk.hu, Fotó: Debrecen Zoo Facebook)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Miért NE vegyünk soha kézzel nevelt papagájt?

magyarallatvedo

Megmenekült a kihalástól a világ egyik legkülönlegesebb arapapagája

Eszti_mav

Napi cuki rollerező papagáj döntött Guinness-rekordot – videóval

Eszti_mav