Image default

Kutatók két mára már kihalt makifajt azonosítottak Amerikában

Kutatók két mára már kihalt makifajt azonosítottak Amerikában – közölte a Texasi Egyetem. Az állatok valószínűleg nagyban hasonlítottak a ma élő kis és közepes méretű makikra. Gyümölcsökből és levelekből álló táplálékot fogyasztottak.

A nyugat-texasi Tornillo-medencéből és a Utah állambeli Uinta-medencéből származó fosszilis bizonyítékok az omomyidák két új faját fedezték fel. A leletek a kis testű korai főemlősök családját érintik az eocén korszakból. Az eredmények tisztázzák az e főemlősök között korábban vitatott rendszertani különbségeket is – közölték a kutatók.

A Journal of Human Evolution című folyóiratban megjelent tanulmány jelentősen bővíti az e régiókból származó főemlősök fosszilis adatait. Lehetővé tette továbbá a kutatók számára azt is, hogy

„megerősítsék az omomyidák három különböző nemzetségének létezését.”

„Amióta a fosszilis főemlősöket először az 1860-as években felfedezték Észak-Amerikában, csak néhány példányt írtak le Texas és Utah késő középső eocén időszakából” – mondta Chris Kirk, az UT antropológia professzora és a tanulmány első szerzője. „A kihalt főemlősfélék (Omomyidae) családjának nagyobb tagjai esetében ezek a kis mintaszámok némi zavart okoztak. Mivel a korábbi szerzők nem tudtak megegyezni abban, hogy egy, kettő vagy három nemzetség képviselteti-e magát.”

„Az Omomyidák testtömege kezdetben 500 gramm alatt volt.”

Néhányuk aztán a késő középső eocén során ennek kétszeresére fejlődött. A két újonnan azonosított faj – az Ourayia és a Mytonius nemzetségekből – a spektrum nagyobbik végén helyezkedik el. Valószínűleg hasonlítottak a mai kis és közepes méretű makikra. Gyümölcsökből és levelekből álló táplálékot fogyasztottak.

Az új fajok lényegesen különböztek az eddig ismertektől

Mindkét új faj maradványait a Tornillo-medencében találták és különbözik az Észak-Amerika más részein talált fosszilis főemlősöktől.

„A nyugat-texasi főemlősök közösségének ez a különlegessége arra utal, hogy legalábbis részben elszigetelten fejlődtek. Talán viszonylag kevés lehetőségük volt a vándorlásra vagy a génáramlásra az Észak-Amerika más részein egy időben élő főemlősök közösségeivel” – mondta Kirk. „A Big Bendben élő eocén főemlősök is alkalmazkodhattak a helyi környezeti feltételekhez”.

A tanulmány három korábban felfedezett faj – Diablomomys dalquesti, Mytonius hopsoni és Ourayia uintensis – fosszilis bizonyítékait is kibővítette. Ezáltal világosabb képet festve e főemlősök anatómiájáról és táplálkozásáról.

Az eocén főemlősök evolúciójáról szóló korábbi tanulmányok korábbi időszakokra és a bőségesebb fosszilis mintákkal rendelkező régiókra, például a wyomingi Bighorn- és Bridger-medencékre összpontosítottak. A különböző régiókból származó fosszilis főemlősök mintájának növelése betekintést nyújthat azokba a változó környezeti tényezőkbe, amelyek ezeket az eltérő populációkat alakították.

(Forrás: news.utexas.edu)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Aranyos ikerpár született Debrecenben a madagaszkári őslakosoknál

Marci

Veszélyeztetett maki született Nyíregyházán

magyarallatvedo

Hét új rovarfajt fedeztek fel Indiában

Erik