Image default

Egy agyonvert macska hozhat áttörést az állatkínzások megítélésében

Kártérítést ítéltek meg egy agyonvert macskának, Franciaországban. A példa nélküli eset egy új szemléletet hozhat be az állatkínzásokkal kapcsolatos nemzetközi bírói gyakorlatba.

Brutálisan kivégezték Lanna-t

Lanna egy nagyjából egy éves macska volt. 2023 júliusában holtan találtak rá egy szemetesben, a franciaországi Lille-ben. A macska gazdája később bevallotta, hogy

ököllel és falécekkel verte agyon, miután az állat megkarmolta a férfi autista gyermekét.

A lille-i bíróság múlt csütörtökön jelentette be a döntését, amellyel az állatjogászok és állatjogi csoportok is mélyen egyetértettek. Lanna gazdáját nyolc hónap börtönbüntetésre ítélték, és eltiltották a háziállatok tartásától. A bíróság emellett száz eurós, nagyságrendileg 38 ezer forintos kártérítést ítélt meg a macskának, ami Franciaország jogtörténetében először történt.

Példátlan, hogy elismerjék egy állat kárát

A csekély összegű kártérítési összegnek szimbolikus jelentősége van. Az összeget az észak-franciaországi Állatvédelmi Ligának (LPA) fizetik ki, amely szintén részt vett az ügy lefolytatásában. Graziella Dode, az LPA-t képviselő ügyvéd elégedett volt az ítélettel. Úgy fogalmazott: Franciaországban először ismerik fel és kompenzálják szimbolikusan az állat kárát.

Ez szerinte egy újabb fontos lépés az állatok jogainak fejlődése felé.

Van, aki ésszerűtlennek tartja a Lanna számára megítélt kártérítést

Az öröm mellett persze felerősödtek a negatív hangok is. Fabien Marchadier, a Poitiers-i Egyetem jogász professzora azonban megkérdőjelezte a bíróság ítéletének ésszerűségét. Azt mondta, a szimbolikus döntés egyenértékű azzal, hogy “az állat egy személy”, ami meglátása szerint “egyben kérdések sorát nyitja meg a tenyésztéssel vagy az állatokon végzett orvosi kísérletekkel kapcsolatban”.

Magyar Állatvédelem, a címlapkép csak illusztráció, forrás: Euronews,

KAPCSOLÓDÓ

Valóban kutyagyártó nagyhatalom lettünk? – videó

magyarallatvedo

Újra lecsaptak a titokzatos lócsonkítók

magyarallatvedo

Az emberi felelőtlenség ára: radioaktív szaharai homokot szór a szél Európára

magyarallatvedo