Image default

Lavina következtében pusztult el egy medve a Magas-Tátrában

A TANAP Igazgatóság erdészeinek május 4-én sikerült kiásniuk a hó alól egy medve maradványait, amely egy lavina következtében pusztult el.

Szerencsére nem igazolódtak be azok a félelmek, hogy egy, az erdészek által ismert medve és kölyke pusztult volna el a lavinában. Valószínűleg egy három éves medve maradványaira bukkantak, amely a Csorbató és Poprádi-tó között a piros jelzésű Felső turistaúttól mindössze három méterre, mintegy 1550 méteres tengerszint feletti magasságban telelt. A medvének nem volt szerencséje téli pihenőhelye megválasztásában, az idei tél ugyanis bőséges havat hozott az alpesi környezetben, amely masszív lavinákat okozott. A Pátriáról elszabaduló hótömeg betemette a nagyjából egy méterrel a hó alatt található odúba vezető lyukat, amely nem omlott be, de a lavina végül is élve eltemette a hibernált medvét.

„Ľuboš Fabian erdész húsvét előtt jelentette a halálesetet. Először azt hitte, hogy egy elpusztult zergét talált, de amikor kiásta a maradványokat, azt tapasztalta, hogy egy medve került elő a hó alól” – mondja Igor Cpin, a TANAP Felsőhági védelmi körzetének vezetője. A szakemberek a jelentős hótakaró miatt akkor úgy döntöttek, hogy várnak a kiásással, húsvétkor pedig újabb lavina csúszott le a területen, így végül május 4-én sikerült kihozni a medve maradványait a hó alól.

Az állat tetemének túlnyomó részét időközben már elfogyasztották az állatok, valószínűleg egy másik medve. Csak a csontokon lévő szövetek (konkrétan a lapocka csonttöredékei, a bordák, a gerinc egy része és egy kisebb szőrös bőrdarab) jutottak el TANAP kutatóállomásra.

„Tudjuk, hogy a medvék rendszeresen a túraútvonal közelében alszanak téli álmot. Régebben egy nőstény medve járt arra rendszeresen a kölykeivel, ezért féltem, hogy őket temette el a lavina, szerencsére azonban a múlt héten láttuk őt három kölyökkel, és jól vannak” – mondta Ľuboš Fabian.

(Forrás: magas-tatra.info, kiemelt kép: naturepl.com)

magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Megszabadult a több mint 3 kilót nyomó ápolatlan szőrétől Burkus

Marci

Ő Csabi, az ötlábú bárány – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Egy igazi hős! Hatvan társát és a gazdáit is megmentette Mini, a törpe pincser

Viki