Image default

Madarak tízezreit gyógyította meg a Hortobágy állatorvosa

Március 15-én 30-40 gólyát engednek szabadon, akik a Hortobágyi Madárkórházban épültek fel. Többek között erről is beszélt a Haon interjújában Dr. Déri János, a Hortobágyi Madárkórház Alapítvány igazgatója.

Az állatorvos intézményesítette a madárgyógyítást Magyarországon és 1984 óta több tízezer madár gyógyítása fűződik munkásságához. Az első munkahelye volt a Hortobágyi Állami Gazdaság és elmondása szerint fővárosiként lenyűgözte a miliő, a betyárromantika, ahol a dolgozók lóháton, lovasfogattal közlekedtek.

“Egy nap, télvíz idején a szaksegédem egy sérült egerészölyvre bukkant, és a kabát alá bújtatva hozta el hozzám Szásztelekre, a szolgálati lakásunkba. Sérült volt a szárnya, de igyekeztem meggyógyítani. Érdekesség, hogy a szemben élő család kislánya annyira érdeklődött az állat iránt, hogy sokszor az etetést is rábíztam” – mesélt a madárgyógyászat történetének első epizódjáról a portálnak az orvos.

“Végül a madár megmenekült, a lány pedig jelenleg Szűcs Judit néven a debreceni mentőállomásunk önkéntese. Ez a szakma úgy tűnik, könnyen átragad az emberekre” – mondta el az állatorvos hozzátéve, hogy a történetnek híre ment. A nemzeti park megtudta, hogy van itt állatorvos, akihez lehet madarakat hozni, és onnantól fogva gólyát, vércsét, mindenféle szárnyast szállítottak át hozzá.

“Előbb a konyhaasztalon kezeltem őket, a padláson, kertben tartva a felépülő madarakat, majd apránként, külföldi mintára megalakult egy mentőállomás Góréson, melynek az állatorvosa lettem. Innentől intézményesen, a nemzeti park részeként mentettük a madarakat. A mai napig működik ott a telep, de nyilván azóta már azt is kinőttük, és a régi gulág átépített területén működik jelenleg a Madárkórház Alapítvány” – mesélte.

Arra a kérdésre pedig, hogy mire a legbüszkébb az elmúlt évtizedekből, Dr. Déri János a madarak szabadon engedését említette.

“Hónapokon keresztül foglalkozunk velük, és effektíve egy gladiátorképzésen keresztül engedjük vissza őket a természetbe. Amikor egy ilyen folyamat végén sikerül elengedni egy teljesen felgyógyult, erős példányt, hatalmas büszkeség tölt el” – így az állatorvos, aki kiemelte, hogy 2022. március 15-én újból 30-40 gólyát engednek majd el.

Ilyenkor a kilátogató mintegy 200 ember és a kollégák boldog arcát látva érzi igazán, hogy érdemes ezt ennyi ideje csinálni. A teljes interjút ide kattintva olvashatják.

Fotó: Hortobágyi Madárpark -Madárkórház Alapítvány

KAPCSOLÓDÓ

Két fajtiszta német juhászkutyát lőtt le egy vadász Szeged környékén

Marci

Szlovákiában is tilos lett láncon tartani a kutyákat!

magyarallatvedo

Nyugodtan szórja szét a vadtetemeket – Pécelen ez is belefér

magyarallatvedo