Image default

Megválasztották az Év madárbarát települését

https://magyarallatvedelem.hu/wp-content/uploads/2023/12/fradi44.webp

Óbuda-Békásmegyer lett 2023-ban az Év madárbarát települése. A pályázatot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén hirdette meg először.

Az Év madárbarát települése pályázaton olyan önkormányzatok vehettek részt, amelyek már tettek lépéseket annak érdekében, hogy az ember és a természet összhangja újból létrejöhessen. Fontos szempont volt az is, hogy közterületein, intézményeiben már kihelyeztek madárvédelmi eszközöket is alkalmazzanak.

Ide tartoznak például odúk, odútelepek, valamint egyéb természetbarát módszerek.

A szeptember végén zárult pályázaton harmincnégy település vett részt. Budapest III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata kimagaslóan teljesít évek óta ezen a téren, ezért

a 2023-as év Madárbarát települése címet ők nyerték el.

Az MME közleményében kiemel néhány olyan intézkedést, amelyek a döntést indokolták.  Akerületben ökoiskola, madárbarát és zöld óvodák működnek, az önkormányzati fenntartású Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtárban pedig olyan magkönyvtár található, amely zöld innovációs pályázatokon több díjat is nyert. A kerületben a lakosok számára egy fecskevédelmi program biztosít térítésmentes lehetőséget műfecskefészek kihelyezésére. Szakmai előadással egybekötve, a sün- és madárvédelmi program keretében pedig ötszázötven madáretetőt és kétszáz madárodút osztottak ki az érdeklődőknek.

Hangsúlyozzák, hogy 2018 óta zajlik a Közösségi fatelepítési program, amelynek keretében több ezer fát ültettek el a kerület számos pontján. Emellett az önkormányzat támogatja, és együttműködik a 10 millió Fa Alapítvánnyal. Kiemelik, hogy a kerület ivartalanítási akciókat szervez a kóbor macskák számának csökkentése érdekében, valamint méhlegelőket is fenntartanak. Hozzáteszik, hogy az önkormányzatnak van fenntarthatósági stratégiája és klímastratégiája, illetve hatályos Környezetvédelmi Programmal és 2017 óta Környezetvédelmi Alappal is rendelkezik.

Az „Év madárbarát települése” program megvalósítását a LIFE NGO4GD (HU/000037) „Közösen a természetért” elnevezésű pályázat támogatta.

Magyar Állatvédelem