Image default

Ne feledkezzünk meg a kerti madarainkról sem a nyári hőségben!

A nyári hőség nemcsak az emberek, hanem a madarak számára is megterhelő időszak. Nekik is sok folyadékra van szükségük, hogy átvészeljék a kánikulát. Erre lehet jó a madáritató.

Az itatók nemcsak friss vizet biztosítanak a madarak számára, hanem lehetőséget is adnak a fürdésre, amely a rigók, kék cinegék és vörösbegyek körében különösen népszerű. A tollazatuk tisztántartása létfontosságú tevékenység, hiszen ezáltal maradnak egészségesek és repülésre alkalmasak.

Hogyan készítsünk madáritatót?

Ha szeretnénk segíteni kertünk tollas lakóinak, könnyen készíthetünk saját madáritatót. Az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni az itató kialakításakor:

1. Árnyékos vagy félárnyékos hely: Az itatót olyan helyre helyezzük, ahol nem éri közvetlen napfény egész nap. Így a víz lassabban melegszik fel, és a madarak is szívesebben látogatják.

2. Macskáktól védett terület: Ügyeljünk arra, hogy az itató ne legyen elérhető a kertünkbe tévedő macskák számára. Egy magasabb helyre, vagy sűrű növényzet közelébe helyezve biztonságosabbá tehetjük a madarak számára.

3. Lassan mélyülő kialakítás: Az itatónak lassan kell mélyülnie, hogy különböző méretű madarak is biztonságosan használhassák. Egy lapos követ is érdemes a közepére helyezni, ahol megpihenhetnek a madarak.

4. Folyamatos vízutánpótlás: Ha már odaszoktak a madarak, fontos, hogy az itató vízutánpótlása folyamatosan megoldott legyen. Ha az itatónak nincs átfolyása, vizét rendszeresen cseréljük, hogy mindig tiszta és friss maradjon.

Miért fontos a madáritató?

A madáritatók nemcsak a madarak számára nyújtanak segítséget, hanem kertünk életét is gazdagítják. A víz vonzza a különböző madárfajokat, így többféle tollas vendéget figyelhetünk meg. Emellett a madarak természetes kártevőirtóként is szolgálnak, csökkentve a kerti rovarok számát.

Egy egyszerű madáritató elkészítésével tehát nemcsak a madaraknak teszünk jót, hanem kertünk egészségének is. Ne habozzunk, készítsünk itatót, és figyeljük meg, hogyan élvezik a madarak a friss vizet és a hűsítő fürdőt a nyári melegben!

Magyar Állatvédelem