Image default

Állatkímélő módon oldaná meg a városi madárkérdést az állatvédő alapítvány Magyarországon

Városi környezetben a közvéleményt foglalkoztató, gyakran felmerülő kihívások közé tartozik a galambok nagy száma. Problémaként jelentkezik a varjak és seregélyek esetleges agresszivitása. Ezek mellett pedig rendre felmerülnek a vízpartokon élő kacsákkal, hattyúkkal és sirályokkal kapcsolatos kérdések is.

Középpontban a városi madarak

“Bár világszerte léteznek megoldási kísérletek, még nem ismertek széles körben olyan kiforrott technológiák, amelyek állatvédelmi szempontból is teljes mértékben elfogadhatóak” – írja szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány. Hozzáteszik,

a lakosság szempontjából megnyugtatóan rendezni szükséges a kérdést, ugyanakkor a jogi kereteknek is meg kell felel.

Az Alapítvány célja, hogy a városi madárkérdés humánus megoldása kapcsán elősegítsék a jó gyakorlatok megszületését. Olyan pályaműveket várnak, amelyek alkalmasak konferencián való bemutatásra, illetve széles körben való terjesztésre is, valamint hivatkozási alappal szolgálhatnak a döntéshozók számára.

Közegészségügyi problémák okozói, de érző lények

A nagyvárosainkban élő madarak hatása az emberek és állatok jóllétére, valamint a közegészségügyre kiemelt, időszerű kérdéskör.

Az Alapítvány közleményében kiemeli, a madarak lehetséges hordozói és terjesztői lehetnek számos fertőző betegségnek és parazitának. Meglátásuk szerint azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ezek a gerinces állatok szenvedni és örülni képes, érző lények.

Őket nemcsak az erkölcsi érzék, hanem jogszabályok is védenek.

A hazai helyzet fölmérése jelenleg nem naprakész és nem teljes körű. Jelentős területi különbségek figyelhetőek meg az országban, hiszen a madárállomány és az ezekkel kapcsolatos problémák eltérőek.

Az alapítvány szerint éppen ezért összetett kezelési módok kidolgozása szükséges, valamint együttműködés a szakemberek, kutatók, döntéshozók és az érdekelt felek (lakosság) között.

Pályázatot írnak ki a kérdés megoldására

Ennek megvalósítása érdekében pályázatot ír ki a városi madárkérdés felmérésére, és/vagy javaslatok kidolgozására egyetemi, főiskolai hallgatói jogviszonnyal vagy egyetemi, főiskolai végzettséggel rendelkező magánszemélyek részére. A benyújtott harminc-negyvenezer karakter terjedelmű dolgozatokat szakemberekből álló zsűri fogja elbírálni.

“Olyan munkákat várunk, amelyek alkalmasak továbbgondolásra, illetve gyakorlati alkalmazásra” -hangsúlyozzák.

Az első helyezett 500 000.- Ft, a második helyezett 300 000.- Ft, a harmadik helyezett 200 000.- Ft jutalomban részesül. Emellett a témában megrendezett szakmai konferencián előadás tartásával, valamint sajtókommunikáció révén megismertetheti javaslatát a nagyközönséggel.

A pályázat benyújtásának határideje 2024. május 15, a részletekről itt lehet tájékozódni.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Jeladós barátkeselyűt lőhettek le Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

magyarallatvedo

Egyre több kuvik költ a Kis-Sárréten

Marci

Három fecskét pusztított el, és tizenegy fészket vert le a villanyszerelő

Marci