Image default

4 madármentő állomás, akit támogathatunk adónk 1 százalékával

Kevesen tudják, de nem csak májusban rendelkezhetünk adónk 1 százalékáról. Ezt január 1 és május 20 között bármikor megtehetjük. De miért is várnánk a határidő lejártáig, ha már most is felajánlhatjuk egy állatvédő szervezetnek?

Ezúttal négy olyan szervezet működésére hívjuk fel a figyelmet, akik erőfeszítéseket tesz a bajbajutott madarak megmentéséért.

Mályi Természetvédelmi Egyesület

A Mályi Természetvédelmi Egyesület (MTE) 2012 decemberében alakult azzal a céllal, hogy az állami természetvédelem munkáját kiegészítve, természet- és madárvédelmi tevékenységet végezzen, továbbá elősegítse a madárvédelmi munkát, melyet az Egyesület keretein belül működő, Mályi Madármentő Állomás végez. Az Állomás az elmúlt évek során több ezer sérült, védett és fokozottan védett madár, madárfióka és kisemlős életét mentette meg, és gondoskodott annak műtétjéről és rehabilitációjáról.

Adószámuk: 18408623-1-05

További információ itt.

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Az adó 1% támogatásoknak köszönhetően a tízezer tagot számláló egyesület az elmúlt években nem csak folytatni, de fejleszteni is tudta madárvédelmi programjait. A parlagi sas, a kerecsensólyom és a kék vércse védelméhez továbbra is az MME nyújt szakértő segítséget Magyarországon és az Európai Unióban. Gyermektáboraik, oktatási programjaik, Madarász ovi és Madarász suli foglalkozásaik több tízezer látogatót vonzottak. Országos rendezvényeiken, lakossági programjainkon közel ötvenezer ember fordult meg.

Létrehozták a Mérgezés-ellenes Kerekasztalt a ragadozó madarak védelmében, adatokat gyűjteje és megoldási javaslatokat dolgoznak ki.Fokozott figyelmet fordítanak az áramütés okozta madárpusztulások problémájának megoldására. Kidolgozták az országos Madárbarát településfejlesztési, tájgazdálkodási koncepciót, ezzel is segítve a hátrányos helyzetű kistelepülések önkormányzatait, mezőgazdálkodóit, lakosait az élhető vidék fejlesztésében, munkahelyteremtésben.

Adószámuk: 19001243-2-43

További információ itt.

Hortobágyi Madárkórház Alapítvány

A Hortobágyi Madárkórház Alapítvány 1999 óta közhasznú civil szervezetként sérült, védett madarak ellátásával, gyógykezelésével foglalkozik.

Az ország minden részéből érkeznek sérült, beteg, védett-fokozottan védett madarak, melyek – túlnyomórészt sebészeti – állatorvosi ellátása, utókezelése és teljes gyógyulása után, a jelenlegi feltételek között, mintegy 40%-ban visszavadításra kerülnek, ezután szabadon engedik őket. Ez az arány nem csak Európában egyedülálló, de világviszonylatban is kimagasló.

Az alapítvány által 2002 nyara óta működtetett Madármentő Kiállítás Hortobágy egyik érdekes turisztikai látványossága. Létrehozásával a Madárkórház tevékenységét megismerni akaró, állatbarát és természetkedvelő érdeklődők, óvodai-iskolai csoportok, szakemberek igényeit igyekeznek kielégíteni. A látványkórházban egyirányból átlátható, hangszigetelt üvegablakokon át a látogatók betekinthetnek a lábadozó madarakhoz és a műtőbe is, végignézhetik a gyógyulás folyamatát.

Adószámuk: 18557899-1-09

További információ itt.

Vadmadárkórház

A székesfehérvári Vadmadárkórház története mintegy 10 évre nyúlik vissza. A vadmadarak esetében sajnos komoly gond, hogy a betegek nagyobb része gyógykezelésük után soha nem térhet vissza a természetbe, nem engedhetők szabadon, mert a gyógyulásuk után visszamaradó maradandó károsodások nem teszik lehetővé számukra a zsákmányszerzést, menekülést, az önálló életet. Az ilyen madarak egész életükön át emberi gondoskodásra szorulnak.

Jelenleg a madárrészleg röpdéiben a legkülönbözőbb madarak élnek: egerészölyvek, vércsék, szarkák, galambok.

Adószámuk: 18464654-1-06

További információ itt.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Június közepéig lehet számítani a településeken embereket ijesztgető varjakra

Marci

Bajba jutott hattyút mentettek meg a közutasok

Erik

MME: nem szabad a vízimadarakat etetni!

Marci