Image default

Magyarok is szerepelnek a legjobb madárfotósok nemzetközi versenyében

Bird Photographer of the year 2021-es madárfotó-versenyére 73 országból 22 000 kép érkezett, melyek 5000 font összegű pénzdíjért és rangos címért szállnak versenybe.

Mint a bbc.com cikkéből kiderül, a néhány, publikus döntős között mindjárt két magyar résztvevőt is találunk: Szabó Irmát és Li Gábort.

Szabó Irma a Kiskunsági Nemzeti Parkban kapott lencsevégre egy nagy kárókatonát, amint az éppen egy halat készül elfogyasztani. Mint a fotós írta, amíg ezt a fényképet el nem készítette, nem volt épp a kedvenc madara a kormorán. Fokozatosan jött rá, hogy valójában egészen csinos madarak, főleg a párzási időszakban, gyönyörű zöld szemük,és  fényes sötétzöld tollazatuk van.

Li Gábor Magányos mélység című fotója szintén kárókatonát, méghozzá üstökös kárókatonát ábrázol, a horvátországi Krk-szigetén. Mint a fotós hozzáfűzte, tavaly nyáron, horvátországi családi nyaralásán kárókatonák fényképezésével töltötte az időt, szerette volna lefényképezni őket a víz alatt, de ez sokkal nehezebb feladatnak bizonyult, mint azt először gondolta.

Kis-Sárrét a madárparadicsom

Március végén beszámoltunk róla, hogy az északról érkező, nálunk telelő madárvendégek egy része még mindig nem hagyta el a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületét. A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-sárréti területe híres változatos madárvilágáról. Arról is írtunk, hogy itt már dalolnak a fülemülesitkék. Szintén nemrég írtunk róla, hogy rekordszámban telelnek kék galambok a Kis-Sárréten. Tavaly decemberben szintén rekordszámú vadlúd bukkant fel, köztük egy nyakgyűrűs példány is. A ludakkal kapcsolatban a ritkaságszámba menő egyedekről is írtunk. Tavaly örömteli hír volt, hogy megduplázódott a költő hamvas rétihéják száma a területen.

travelo/berek; Fotók: Szabo Irma/birdpoty.com, Li Gábor/birdpoty.com, pixabay

 

KAPCSOLÓDÓ

Lélegzetelállító képekkel nyerte el a magyar férfi az Év Természetfotósa címet

magyarallatvedo

Magyar fiú a világ legjobb ifjú természetfotósa

magyarallatvedo

Magyar állatmentő nyerte meg a világ egyik legrangosabb természetfotós versenyének fődíját

Eszti_mav