Image default

Majdnem eltörte a csapóvas a barna rétihéja lábfejét

Védett és fokozottan védett madarak ezreit veszélyezteti a szabálytalan légpuska-használat, az állatok a rendellenes fegyverhasználat mellett a nem megfelelően kihelyezett csapdáknak is áldozatául esnek – közölte a Madárkórház Alapítvány.

Az elmúlt egy évben jelentősen megemelkedett a hortobágyi Madárkórházban azon esetek száma, amelyek hátterében lőtt sérülések vagy szabálytalanul kihelyezett csapdák állnak. Hetente mintegy tucat sérült állat érkezik az intézménybe a két probléma valamelyike miatt.

A vadon élő állatok közül a sérülteknek csak töredéke kerül emberkézre, a hortobágyi Madárkórház becslései szerint országosan többezerre tehető a valós esetek száma – olvasható a madárkórház közleményében.

Mint írják, szerdán majdnem egyszerre szállítottak be egy légpuskával meglőtt fehér gólyát (fokozottan védett faj, eszmei értéke 100 ezer forint) és egy szabálytalanul kihelyezett csapóvas által fogott barna rétihéját (védett, eszmei értéke 50 ezer forint). Előbbi valószínűleg fészkel, tojásai jelenleg árván maradtak.

A héten két barna rétihéja érkezett a madárkórházba lőtt sérülésekkel Forrás: Hortobágyi Madárkórház

A lövedék a madár felkarcsontját roncsolta, gyógyulása több mint 2 hónapig is eltarthat. Utóbbinak a csapóvas majdnem letörte a lábfejét, az állat jelenleg is válságos állapotban van.

A szándékos és illegális mérgezések megelőzésének alternatív lehetősége a vadgazdálkodásban és természetvédelemben nem kívánatos, túlszaporodott szárnyas és szőrmés kártevők visszaszorítására az élve fogó csapdázás.A nem megfelelő fegyverrel elejtett vagy megsebesített állatok orvvadászat, állatkínzás és védett állatfaj esetében természetkárosítás áldozatai, mely büntetőeljárást vonhat maga után. A Hortobágyi Madárkórház, valamint a zöldhatóság ilyen esetekben megteszi a feljelentést, áll az összegzésben.

Műlábat kapott a Luca névre keresztelt, sérült rétisas (Haliaeetus albicilla) a Hortobágyi Madárkórház AlapítványnálForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

És csak jönnek a lőtt madarak; eúttal egy vetési varjú, Balmazújvárosról. A madarat két találat is érte. A 4,5 mm-es szoknyás légpuska lövedékek a jobb kézközépcsontokat ripityára törték, majd megálltak a mellizomban. A műtét meglehetősen nehéz és hosszú volt. Nagyon reméljük, hogy valaha még repülni fog… – tette közzé vasárnap közöségi oldalán a szervezet.

Hozzátették: nem győzik hangsúlyozni, hogy az efféle cselekedet állatkínzás- (fészkelési időben az elárvult fiókákra nézve különösen), természetkárosítás-, orvvadászat bűntette. Kérik, ha bárkinek tudomására jut hasonló eset, és azonosítani tudja az elkövetőt, ne habozzon értesíteni a rendőrséget, valamint kórházat!

MTI, Origó, címlapfotó: illusztráció, Birtphotography

KAPCSOLÓDÓ

Madarak tízezreit gyógyította meg a Hortobágy állatorvosa

magyarallatvedo

Rákosmente sem kér Dollyból! – Le is mondták a fellépését

magyarallatvedo

Drakula-papagáj olyan mint egy igazi horrorfilm kelléke, de szinte csak fügét eszik

magyarallatvedo