Image default

Már édesanyja hátán „lovagol” a Nyíregyházi Állatpark újszülöttje – VIDEÓ

Elképesztően aranyos külsejű állatbébi, sörényes hangyász látott napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban. A jelenleg 2 hetes apróság ideje nagy részében anyja hátán lovagolva tölti, így ha a felnőtt állat aktív- eszik vagy sétál a kifutóban- azonnal szembe tűnik a kölyök, aki kicsinyített mása szüleinek.

A Dél-Amerikában őshonos sörényes hangyász egyike a legkülönlegesebb külsejű állatoknak; törzsének alakja, hatalmas seprűszerű farka és hosszú koponyája igazán egyedivé teszi. A fura külsőnek komoly funkciói vannak, hiszen minden egyes porcikájával a táplálkozáshoz (az államalkotó rovarok fogyasztásához) alkalmazkodott.

Megnyúlt állkapcsában nincsenek fogak, helyette hosszú, akár 60 cm-re kinyújtható nyelvével kapkodja el rendkívül gyorsan a termeszeket, néhány perc alatt akár több százat is. Nyelvét kis tüskék borítják, és az állat mintegy 60 centiméter mélyre tud behatolni vele egy hangyajáratba. Mellső lábain 5-5 ujja van. A második és a harmadik ujjon erős karmok nőttek, ezekkel védekezik, illetve ás ki hangyabolyokat vagy töri fel a betonkeménységű termeszvárakat.

Karmait úgy védi, hogy járás közben a talpa alá hajlítja őket, és „csuklójára” támaszkodik. A speciális étrendhez nem csak rágó- és emésztőszervei módosultak, hanem anyagcseréjének sebessége és mozgása is. Gyomra például nem termel sósavat, a táplálék lebontásában az elfogyasztott hangyák testének hangyasavtartalma segíti.

A 2014 óta Nyíregyházán élő sörényeshangyász-tenyészpár (Myrmecophaga tridactyla), a 10 éves Manka és a 9 éves Marvin, dán állatkertekből érkezett, tenyészprogram keretében, hogy a park Viktória-házának (különleges és furcsa küllemű állatok gyűjteménye) kollekcióját gazdagítsa. Táplálékuk — mivel a napi 30 ezer hangya és termesz nem biztosítható – a speciális hangyásztáp mellett darált marhahúsból, lisztkukacból és gyümölcspépből áll.

A kis hangyász 180 napi vemhesség után született, világrajövetele után 20 perccel már anyja hátán lovagolt. Mivel ennek az emlősállatnak a legalacsonyabb a testhőmérséklete – csupán 32,7 Celsius-fok -, ezért az anyaállat nagy, legyezőszerű farkával takarja be kicsinyét alvás közben. Bár egy nap akár 15 órát is képes alvással tölteni, a szerencsésebb látogatók már anyjával együtt láthatják a Viktória-ház belső kifutórendszerében.

(Forrás, fotó: sóstózoo)

magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

16 kilométert gyalogolt a kutya a hidegben, hogy újra menhelyi barátjával lehessen

Marci

Csoda történt az ürömi menhelyen a kutyussal, mely éveken át utálta világot

magyarallatvedo

Hivatali vesztegetés miatt előzetes letartóztatásba került a Békés megyei főállatorvos

magyarallatvedo