Image default

Medvék veszélyeztethetik a csíksomlyói búcsút

Medvehajtást tartanak a csíksomlyói hegynyeregben a pünkösdi búcsú előtt, hogy ily módon biztosítsák a zarándokok biztonságát. Ezt Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere a Székelyhon hírportállal.

Öt medve kószál a Nagysomlyón

Az alpolgármester a székelyföldi portálnak nyilatkozott. Elmondta, hogy a Nagysomlyó-hegyen öt medvét tartanak nyilván. A nagyvadakat minden igyekezetük ellenére sem sikerült befogni az elmúlt hetekben, bár három hétig próbálták csapdákba csalni őket. Ezért a pünkösdi búcsú előtt, csütörtökön délután és pénteken hajnalban a vadásztársulás hajtást szervez a környéken – mondta. Az elöljáró arra kérte a túrázókat, hogy ebben az időszakban kerüljék a térséget.

Bors Béla hangsúlyozta: az emberek biztonságát tartják szem előtt. Azt szeretnék, ha a szombati pünkösdi búcsún nem okoznának problémát a medvék. Bár a nagyvadak valószínűleg távolabbra vonulnának a nagyszámú zarándok láttán, “nem bízzák a véletlenre” és szervezett hajtást tartanak – mondta.

Hasonló beavatkozásra a tavalyi pünkösdi búcsút megelőző pénteken is sor került. 12 órán át tartott, míg befogtak egy anyamedvét és két bocsát – mondta az alpolgármester.

Csíkszereda környékén tucatnyi nagyvad él

A Székelyhon közlése szerint Csíksomlyón egy anyamedve és két bocsa, valamint két fiatal állat szokott felbukkanni. Csíkszereda környékén ennél is több, tucatnyi nagyvad jelenlétéről tudnak.
A Hargita megyeri csendőrség kedden közölte, hogy a május 7-13. közötti időszakban 18 alkalommal jelentették a lakosok, hogy lakott területen láttak medvét. A falvak mellett Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Székelykeresztúron is észlelték a nagyvadak jelenlétét – írta az Agerpres.

A román hírügynökség a csendőrség adataira hivatkozva arról számolt be, hogy év eleje óta 89 riasztástást regisztráltak medvék lakott területen való felbukkanása miatt. A csendőrök minden egyes alkalommal kiszálltak a helyszínre, hogy elűzzék vagy befogják a nagyvadat.

Romániában 2016-ben tiltották be a medvevadászatot. Jelenleg csak beavatkozási céllal lehet kilőni a védett ragadozót, akkor, ha emberéletet veszélyeztet. Egy felmérés szerint az országban 7500 és 8100 között lehet a vadon élő barnamedvék száma. A vadásztársaságok jelentései szerint az állatok egyre gyakrabban tűnnek fel olyan térségekben is, amelyek nem számítanak optimális élőhelyüknek.

Magyar Állatvédelem – MTI

KAPCSOLÓDÓ

Felsőtelekesnél kószál egy medve, jó lesz vigyázni!

Erik

Jegesmedvék jártak az iskolaudvaron – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Három medvét kergetett el Eddie, a hős kutyus (+Videó)

Erik