A mikroműanyagok minden élőlény számára károsak. A kék bálna azonban nem tudja kikerülni ezek fogyasztását, hiszen abban a vízben él, amely tele van ezekkel az apró műanyagokkal.

A mikroműanyag, illetve az ezekben található mérgező vegyületek károsak a bálnák számára. Korábban már többször azonosítottak a bálnazsírban ilyen szennyeződéseket. Jelenleg naponta nagyjából 10 millió mikroműanyag-részecske kerül a kék bálnák testébe, ezáltal ezek a hatalmas tengeri emlősök a legnagyobb fogyasztók az egész világon.

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az amúgy 3-4 hónapos táplálkozási időszakuk alatt több mint egymilliárd részecskét juttatnak a a bélcsatornájukba. Ennek a műanyagnak a teljes tömege 230 kilogrammtól akár négy tonnáig is terjedhet. Ez persze csak becslés, de akkor is hatalmas szám.

A kutatók úgy gondolják, ha így folytatódik tovább a szennyezés, akkor egy idő után a kék bálnák testébe a napi 10 millió helyett akár 150 millió mikroműanyag-részecske is kerülhet. A tápcsatornájuk tehát megtelik káros anyagokkal, amivel egy idő után a szervezetük már nem tud mit kezdeni és feladják a harcot.

Amikor a tanulmányt készítették, a Kalifornia parti vizekből vett mintákat használták fel. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a világ minden részén ugyanakkora a szennyeződés. Az Északi- és a Földközi-tengerben, illetve a délkelet-ázsiai országok körül található vizekben ennél valószínűleg jóval magasabb a műanyagszennyezés.

A kutatók a becsléseket a kék bálnák, a közönséges barázdásbálnák, illetve a hosszúszárnyú bálnák kapcsán készítették. Ezek az emlősök kisebb állatokkal táplálkoznak, amiket a szájpadlásukon található szarulemezek segítségével szűrnek meg a vízből. Fontos tehát kihangsúlyozni, hogy a tanulmány szerint az ezek a fajok által elfogyasztott mikroműanyag-részecskék jelentős része nem a vízben található meg, hanem a megevett halakban és planktonokban.

A mikroműanyagok azonban a tengerek mellett szinte mindenhol ott vannak, így többek között a Mount Everest csúcsán is. A kutatások minimum 1500 vadon élő fajban találtak már ilyen részecskéket. Ne feledkezzünk meg az emberi szervezetről sem, hiszen bennünk ugyanúgy felfedezték már a mikroműanyagokat, amiket az elfogyasztott élelmiszereken és vízen keresztül viszünk be a testünkbe. 2022. márciusában már azt is kimutatták, hogy ezek a részecskék bekerültek a véráramunkba is, így folyamatosan magunkkal hordjuk a felelőtlenségünk következményét – utalt rá az Agroinform.