Image default

Megérkezett az első videófelvétel Mihályról, a bükki medvéről

Újabb vadkamera által készített videófelvétel került ki a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság oldalára, amelyen nappali fényben tűnik fel Mihály, a Bükkben kóborló barna medve.

A Bükki Nemzeti Park közleménye szerint az utóbbi időszakban lényegesen megszaporodtak a medveészlelések Magyarországon. A napokban Aggtelekből is közzétettek egy videót az ott megtalált példányról.

Meddig marad itt a medve?

A barna medvék többsége hosszabb-rövidebb idejű itt tartózkodása alatt viszonylag észrevétlen marad. Tavaly októberben azonban jelezték, hogy egy előző év májusától itt élő, kifejlett hím példány nagy valószínűséggel már áttelelhetett a Bükkben, és azóta is itt tartózkodik.

Mihály a jellegzetes színezettsége alapján egyértelműen azonosítható és rendszeresen megfigyelhető, ahogy kelet-nyugati irányban járja a hegység területét.

Az európai barnamedve (Ursus arctos) az egyik legnagyobb emlős Európában, és az emberiséggel való történelmi kapcsolata miatt jelentős szerepet játszik a kultúrákban és folklórban. Ez a masszív testalkatú ragadozó az európai kontinens különböző részein él, beleértve Skandináviát, Kelet-Európát és az Alpok területeit.

A barnamedvék hosszú, bozontos szőrzettel és jellegzetes fülekkel rendelkeznek, melyek hőérzékelő szerepet is betöltenek. Színük változó, a barna árnyalataitól az elszórt fehér folttal rendelkezőkig. A hímek jelentősen nagyobbak és nehezebbek a nőstényeknél, testtömegük elérheti akár az 1000 kg-ot is. Hatalmas mancsaikat éles karmokkal és erős állkapcsokkal kiegészítve használják a táplálék megragadására és feldolgozására.

Az európai barnamedvék túlnyomórészt szoliter életet élnek, és területeiket védelmezik. Élőhelyük kiterjed a hegyvidéki erdőktől az alacsonyabb tájakig, és a magányos, eldugott barlangokat használják fészkeként. A táplálékuk változatos, főként gyümölcsöket, bogyókat, zöldségeket, halakat és rovarokat fogyasztanak. Azonban a nagy testtömeg miatt képesek nagyragadozókra, például szarvasokra és vadak állományaira is vadászni.

Az európai barnamedvék egyik legjelentősebb vonása az emberrel való kölcsönhatás. Múltban az emberi települések közelében is előfordultak, ami konfliktusokat eredményezett a mezőgazdasági területeken. Azonban az elmúlt évtizedekben a védelem és a természetvédelmi intézkedések eredményeként a barnamedvék állománya stabilizálódott vagy növekedett egyes régiókban.

Az európai barnamedvék kulturális jelentőséggel is bírnak. Számos európai országban a medvék jelen vannak a folklórban, hiedelmekben és helyi legendákban. A medvék megszemélyesítik az erőt, bátorságot és a természet erejét.

Az európai barnamedvék lenyűgöző és fontos állatok, amelyek megőrzik az európai kontinens biológiai sokféleségét és hozzájárulnak a természetes ökoszisztémák működéséhez. Az emberi beavatkozás és védelem révén remélhető, hogy a következő években továbbra is lehetőségünk lesz megcsodálni és tanulni ezekről a különleges teremtményekről.

Kiemelt kép: illusztráció

hirado.hu

KAPCSOLÓDÓ

Medve támadt rá egy dán síelőre Észak-Macedóniában!

Erik

225 kilométert gyalogolt, hogy biztonságba helyezze kutyáját az ukrán férfi – I. rész

magyarallatvedo

Ötéves kislányt öltek meg a majmok

magyarallatvedo