Image default

Megtisztították a Dunát a brutális olajszennyezéstől (Videó)

Befejeződtek a munkálatok a Szigetszentmiklóson tavaly decemberben történt olajszennyezés helyszínén – tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-t.

A közleményben úgy fogalmaztak: „2020 decemberében példátlan környezetkárosítás történt”, ismeretlenek hatalmas mennyiségű olajszerű anyagot engedtek a Ráckevei-(Soroksári-)Duna-ágba vezető csatornába Szigetszentmiklóson. A vízügy szakemberei – társszervekkel és civilekkel együtt – hónapokon át dolgoztak a természeti környezet megmentésén és a lehetséges helyreállításon. A munkálatok befejeződtek, „most már az anyatermészeten a sor” – írták.

Láng István, az OVF vezetője videójában azt mondta: „egyszerre érte támadás a természetet és az embereket is”. Megjegyezte: azért is nevezi támadásnak, mert nagy valószínűséggel szándékos olajszennyezés történt. Csaknem 20 ezer szennyezett olaj került a Ráckevei-(Soroksári-)Duna-ágba. Szerencse, hogy nappal jelent meg a szennyezés, így időben észrevették – közölte.

A főigazgató elmondta, hogy több vízügyi igazgatóságot is össze kellett szervezni a területre. A legsürgősebb az volt, hogy lokalizálják, ne engedjék tovább az olajat. Ezután megkezdődött a szennyezett területről az olaj összeszedése és elszállítása. A szennyezett terület 1830 négyzetméter volt. A vízügy részéről itt volt, hogy több mint hetven ember dolgozott annak érdekében, hogy a védekezés sikeres legyen – ismertette Láng István, aki kiemelte: a lakosság is sokféle módon segítette a szakemberek munkáját.

Fontos volt, hogy még a vegetációs időszak előtt megtörténjen a terület helyreállítása. Ha vártak volna a helyreállítással egy évet, akkor a területen más, akár invazív fajok jelentek volna meg – tette hozzá. A vízügyi munkálatok befejeződtek, mostantól azon vannak, hogy védjék a területet, segítsék a természetes folyamatokat – közölte a főigazgató, aki bízik abban, hogy egy-két éven belül a vegetáció helyre tud állni a területen. A védekezés teljes költsége a helyreállítással együtt mintegy 370 millió forint lesz – mondta Láng István.

MTI, berek.hu nyomán magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Valaki olajat engedett a győri Iparcsatornába

Erik

Megszüntette az eljárást az ügyészség a szigetszentmiklósi olajszennyezés gyanúsítottjával szemben

Erik

Dámszarvas bika tetemét fogta ki a Dunából egy horgász – fotókkal

magyarallatvedo