Image default

Miért tűntek el a vadludak a tatai Öreg-tóról?

A petárdák is közrejátszottak abban, hogy most nincsenek vadludak a tavon. A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület posztolta, hogy a vadlúd zsivajtól hangos Öreg-tó az elmúlt 2 hétben szinte kiürült. Ennek pedig nem csak az az oka, hogy a tó befagyott.

A posztban azt írják, hogy a novemberi és decemberi időszakban gyakorlatilag minden idők legtöbb vadlúdja volt a tavon látható, 55 ezer példány!

Több héten keresztül tartózkodott itt 40-50 ezer vadlúd, aminek következtében a fő táplálékukat adó környező kukoricatarlók részben kimerültek, részben pedig idejekorán szántották be azokat.

– írták, hozzátéve, hogy az is szintén fontos körülmény, hogy bár Tatán idén is eredményesnek volt értékelhető a szilveszteri tűzijáték tilalom (a ludak 70 százaléka itt maradt), ám szilveszter után is tapasztalható volt néhány illegális petárda, tűzijáték.

A tízezres lúdsereg gyakorlatilag egyik napról a másikra tűnt el ezek miatt.

A ludak a környező halastavakon igen nyugodt menedékre leltek, gyakorlatilag az összes lúd azokra költözött át az Öreg-tóról, és a mai napig ott láthatóak. Az egyesület szerint a vadludak Tatán a tűrőképességük határán vannak, seregnyi zavaró hatás nehezíti meg a mindennapjaikat.

https://www.facebook.com/szazvolgy/posts/10158836407701168

Az egyesület ezért igyekezett a ludak számára igen érzékeny alkonyati időszakban a tiltás ellenére a mederbe tévedő látogatókat udvariasan a partra irányítani, és ezért tartja fontosnak minden tóparti vagy tó közeli fényforrás, díszvilágítás madárbaráttá tételét, és ezért szállt síkra három évvel ezelőtt a tűzijátékok korlátozásáért is.

NLC, Fotó: Facebook/MME Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoport

 

KAPCSOLÓDÓ

Tatai állatvédők mentették meg a kerítésen fennakadt kutyát

Marci

Bevált a tűzijáték-tilalom Tatán: Nyugodtan pihenhettek a vadludak szilveszterkor az Öreg-tavon

Erik

Novemberben Tatára várnak a vadludak

magyarallatvedo